Save the Children

Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja

''Kroz projekt se radilo na unaprjeđenju politike, prakse i kulture na razini predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 10. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održana završna konferencija u okviru projekta ''Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana'' koji je organizacija Save the Children provela od 2016. do 2019. godine u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Osnovni cilj bio je pristup kvalitetnom obrazovanju tisućama djece kojoj je ovo pravo bilo uskraćeno, a kroz projekt su obuhvaćene tri oblasti - pristup kvalitetnom obrazovanju u oblasti ranog rasta i razvoja, uključivanje djece sa poteškoćama u obrazovni sustav, kao i podučavanje i učenje zasnovano na ishodima učenja usklađenim sa međunarodnim standardima.

Foto: PR / Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja

''Kroz projekt se radilo na unaprjeđenju politike, prakse i kulture na razini predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Obuhvatio je više od 300.000 djece, 5.000 profesionalaca, 180 institucija i na izvjestan način rezultirao promjenama koje se već vide i koje će se vidjeti i u budućnosti jer smo sve to radili u partnerstvu sa obrazovnim vlastima u ove tri zemlje'', kaže  Fatima Smajlović, direktorica za kvalitetu i razvoj programa u organizaciji Save the Children navodeći neke od konkretnih i na terenu već vidljivih rezultata:

''Ono što možemo reći da smo već uspjeli jeste da smo zajedno sa obrazovnim vlastima u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu radili na tome da se kreira sedmogodišnji plan, odnosno strategija za uključivanje djece sa poteškoćama. Već su osigurana sredstva da se dio Strategije implementira u Tuzlanskom kantonu koji će trajati ovu i sljedeću godinu kroz rješavanje problema koji se tiču djece s poteškoćama. Pomogli smo i da se vezano za ishode učenja obuhvati više od 5.000 profesionalaca direktno, od toga najmanje 500 njih u ulozi trenera-mentora, a drugi profesionalci su bili u prilici da ishode učenja dovedu u učionice i da preko 100.000 djece ima koristi samo od ovog dijela projekta.''

Foto: PR / Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja

Ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) Maja Stojkić kaže kako je podrška Save the Children-a bila ključna u realizaciji brojnih aktivnosti:

''Sve aktivnosti koje Agencija provede se trebaju implementirati od strane nadležnih obrazovnih vlasti, a Save the Children kao naš partner pomaže ka boljoj implementaciji na terenu jer smo svjesni da su ministarstva obrazovanja obično pod teškim i financijskim i izazovima po pitanju ljudskih kapaciteta što se tiče provedbe. Ovdje su obuhvaćene sve tri komponente – rani rast i razvoj koji smo uz podršku Save the Children-a i definirali u zajedničko jezgro cjelovitih razvojnih programa za predškolstvo'', kazala je Maja Stojkić podcrtavajući značaj projekta po komponentama:

''Što se tiče inkluzije Agencija ima u planu napraviti i smjernice za inkluzivnu nastavu i to ne samo za učenike s poteškoćama već i za nadarene učenike, a kad je riječ o nastavi definiranoj na ishodima treba napomenuti da je Save the Children izravno financirao izradu zajedničke jezgre cjelovitih razvojnih programa, izradu zajedničke jezgre za matematičko područje, za predmete unutar prirodoslovlja i zajedničko jezgro za umjetničko područje što je omogućilo implementaciju na terenu i uvođenje ishoda učenja u nastavu''.

Foto: PR / Završna konferencija Save the Children regionalnog projekta: Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja

Direktorica JU ''Peta osnovna škola'' Elvira Hrustanović podcrtala je podršku koju je ova škola dobila u omogućavanju kvalitetnijeg pristupa za svu djecu:

''Obrazovne institucije drže ključ inkluzivnog društva. Ne možemo govoriti o inkluzivnom obrazovanju ako imamo arhitektonske barijere u školi. Činjenica je da su škole sagrađene 80-ih kao što je naša nemaju prava arhitektonska rješenja i ne omogućavaju pristup svim učenicima. Kroz suradnju sa Save the Children-om ponuđena nam je stručna literatura, i asistivna tehnologija, pomogli su nam u izgradnji toaleta za svu djecu, stvorili smo inkuzivno okruženje u kojem djeca mogu da napreduju, rastu i razvijaju se u skladu sa svojim sposobnostima, bez toga ne bi mogli'', kazala je Elvira Hrustanović koja je na Konferenciji podijelila iskustvo stvaranja inkluzivne škole.

Foto: PR / Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja

Na Konferenciji su izneseni primjeri dobrih praksi iz škola, zajednica i obrazovnih i drugih institucija iz Bosne i Hercegovine razvijenih tijekom implementacije Projekta od kojeg je više tisuća dječaka i djevojčica imalo direktnu korist te istaknuto kako su uspostavljene osnove za dugoročni utjecaj na socijalnu inkluziju djece, kao i podržavajuće okruženje za poboljšanje praksi u spomenutim oblastima.

Foto: PR / Kroz jačanje socijalnog uključivanja do kvalitetnijeg obrazovanja
Kopirati
Drag cursor here to close