Potplaćeni

Kreće bunt: Štrajk upozorenja na mostarskom Sveučilištu

Najveći dio upisa na studije Sveučilišta u Mostaru se plaća, kao i razni drugi nameti, čime je financiranje Sveučilišta u Mostaru prebačeno na studente i njihove obitelji…
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 04. 2024. u 09:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici ustrojbene jedinice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja koji će se održati 7. svibnja početkom u 12 sati kako bi ukazali na izuzetno loš položaj u kojem se nalaze, potvrđeno je za portal Bljesak.info.

Preko 70 posto nastavnog i nenastavnog osoblja su svojim potpisima dali podršku organiziranju štrajka kako bi upozorili na dugogodišnju diskriminaciju koja se ogleda u neujednačenosti plaća za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru.

Financijski pritisak na studente

Organizatori prosvjeda poručuju kako za isti posao nije jednaka osnovica po kojoj se obračunavaju plaće za djelatnike Sveučilišta, ali da uz to žele upozoriti i na lošu financijsku situaciju zbog izuzetno niskih plaća kao i drugih naknada koje djelatnici ne dobivaju.

Navode i kako nisu osigurana sredstava za znanstveno-istraživački rad te upozoravaju na financijski pritisak kojem su izloženi studenti Sveučilišta u Mostaru i njihove obitelji.

''Stvarno stanje na Sveučilištu ne podudara se s percepcijom koja vlada u javnosti kako na ovoj instituciji cvatu ruže, i teku med i mlijeko, a koja je najvećim dijelom kreirana priopćenjima i javnim objavama menadžmenta Sveučilišta kroz web stranicu Sveučilišta, te medije'', upozoravaju djelatnici.

Navode kako Statut Sveučilišta jasno navodi kako je ono javna visokoškolska ustanova čiji su osnivači općinska vijeća općine Čapljina, općine Čitluk, općine Kreševo, općine Ravno i općine Stolac, kao i skupštine Hercegbosanske županije, Županije posavske, i Županije zapadno-hercegovačke.

Tri desetljeća

''Sveučilište djeluje na temeljnome načelu autonomije što uključuje njegovu punu odgovornost prema društvenoj zajednici. Držimo kako se iz dosadašnjeg djelovanja Sveučilišta teško može vidjeti njegova autonomija, a koliko je odgovorno prema društvenoj zajednici ogleda se u stalnim financijskim nametima za studente i njihove roditelje koji ih financiraju, u ovom trenutku sa stopostotnim udjelom'', upozoravaju djelatnici koji su se odlučili na štrajk.

Ističu kako je temeljni problem koji postoji od osnivanja Sveučilišta, a koji se deklarativno na PR razini ''pokušava'' riješiti, a zapravo se ne pokušava je neriješeno financiranje iz proračuna što traje već tri desetljeća.

Naime, Sveučilište u Mostaru se financira iz grant sredstava županija, donacijama Vlade Republike Hrvatske, kreditnim zaduživanjem, te od školarina i upisnina studenata.

''Najveći dio upisa na studije Sveučilišta u Mostaru se plaća, kao i razni drugi nameti, čime je financiranje Sveučilišta u Mostaru prebačeno na studente i njihove obitelji, što je porazno za Sveučilište i samo društvo. Studirati na Sveučilištu u Mostaru danas je postalo preskupo za studente i njihove obitelji, pa veliki broj studenata koji ostvare mogućnost upisa na studijima u Republici Hrvatskoj odlaze studirati u Hrvatsku jer im je tamo jeftinije'', navode djelatnici i upozoravaju kako je je ovakvim načinom financiranja Sveučilišta u Mostaru postalo privatno Sveučilište nalik na trgovačko društvo.

Plaća od 880 KM

Upozoravaju kako menadžment Sveučilišta nije u stanju uspostaviti pravičnu i transparentnu razdiobu financijskih sredstava po fakultetima, prvenstveno u kontekstu jednakih plaća i drugih naknada te da, u pogledu plaća i drugih naknada, svi djelatnici na razini Sveučilišta za isti posao nemaju iste plaće, naknade i druga primanja.

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ističu kako su diskriminirani u odnosu na druge djelatnike Sveučilišta u pogledu jednakosti plaća jer za iste poslove nemaju istu osnovicu.



''Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad (5 godina radnog staža) iznosi oko 880,00 KM, što je samo 68% iznosa od prosječne plaće u FBiH, koja prema podatcima Zavoda za statistiku FBiH, za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296,00 KM. Prosječna neto plaća docenta (10 godina radnog staža) iznosi oko 1.300,00 KM, izvanrednog profesora (15 godina radnog staža) oko 1.480,00 KM i redovitog profesora (20 godina radnog staža) oko 1.670,00 KM'', navode djelatnici dodajući kako su prosječne plaće na drugim javnim sveučilištima u BiH za preko dva puta veće od plaća na njihovom Fakultetu.

Upravno vijeće i rektor šute

Uz to, navode kako ne primaju godišnje regrese, naknade za rad u povjerenstvima i druge naknade te da im, sukladno uredbama Vlade FBiH, nije isplaćena jednokratna financijska pomoć uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena a na pojedinim Fakultetima Sveučilišta je isplaćena i to u različitim iznosima.

''Do sada smo u dva navrata upućivali dopise na adrese Upravnog vijeća i Rektora Sveučilišta u Mostaru, u kojem smo navodili gore navedeno stanje, ali do današnjeg dana nismo dobili nikakve pisane odgovore. Stoga se može zaključiti kako se financijska situacija na Sveučilištu neće poboljšavati te će se agonija i dalje nastaviti'', navode djelatnici te ističu kako je neriješeno financiranje Sveučilišta najvećim dijelom na plećima studenata i njihovih obitelji te da to pokazuje kako Sveučilište u Mostaru (jedino na hrvatskom jeziku u BiH) ne pokazuje odgovornost prema društvenoj zajednici.

Dodaju i kako na Sveučilištu u Mostaru ne postoji sindikat koji bi se borio za prava djelatnika Sveučilišta, što je, kako kažu, još jedan od pokazatelja vladavine prava na Sveučilištu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close