Osvijetlimo OBRAZovanje

Koliko smo napredovali u postizanju inkluzivnog obrazovanja

Na ovo su pitanje pokušali odgovoriti sudionici konferencije ''Osvijetlimo OBRAZovanje“ koja je održana u Sarajevu
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veoma je važno da o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju, na jednom mjestu, komuniciraju i razmjenjuju iskustva svi nivoi vlasti, međunarodne organizacije, nevladin sektor, ali i same osobe s invaliditetom kao najpozvanije da pričaju o inkluziji'', izjavila je Binasa Goralija, regionalna koordinatorica MyRighta za Europu, dodajući da je bilo krajnje vrijeme za ovakvu konferenciju.

Konferencija ''Osvijetlimo OBRAZovanje“ o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju u kontekstu ostvarenja cilja 4 Programa održivog razvoja u Bosni i Hercegovini održana je u organizaciji MyRight-Empowers people with disabilitiesa i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, priopćili su organizatori.

Sudjelovao je veliki broj predstavnika obrazovanja, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, akademske zajednice i organizacija osoba s invaliditetom kako bi procijenili koliko je Bosna i Hercegovina napredovala ka postizanju cilja 4 Programa održivog razvoja i identificirali šta još treba učiniti za postizanje ovog cilja.

Nafisa Baboo, priznata stručnjakinja za oblast inkluzivnog obrazovanja, dugogodišnja suradnica MyRighta iz partnerske organizacije Light for the World, podijelila je vlastita iskustva rada na izgradnji inkluzivnog obrazovanja u različitim dijelovima svijeta.

Posebno se osvrnula na izazove s kojima se neminovno suočavaju svi sudionici u ovom procesu izgradnje obrazovnih sustava, koji su prilagođeni sposobnostima svakog pojedinačnog djeteta s invaliditetom.

Nakon plenarnog dijela konferencije, predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i osobe s invaliditetom koji su najbolji poznavatelji situacije u obrazovanju i onog što je potrebno unaprijediti, nastavili su rad u panel-diskusijama o kompetencijama koje moraju imati nastavnici kao ključne karike u procesu obrazovanja, a koje su im potrebne da bi bili u stanju ostvariti postavljene ishode učenja djece s invaliditetom.

Također je razgovarano o sustavima podrške bez kojih nema ni inkluzivnog obrazovanja te o kvaliteti obrazovanja koje mora osposobiti mlade osobe s invaliditetom i omogućiti im zapošljavanje kao siguran put ka smanjenju siromaštva.

Zaključci konferencije će biti preporuke i prioriteti za buduće aktivnosti svih relevantnih sudionika u obrazovanju kako bi se približili i ubrzali proces postizanja kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja kao uvjeta za ispunjenje cilja 4 Programa održivog razvoja.

Osvijetlimo OBRAZovanje

Konferencija je održana u cilju aktueliziranja stanja u inkluzivnom obrazovanju za djecu i mlade s invaliditetom i omogućavanja gradnje snažnijih veza između različitih aktera obrazovanja u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close