Osluškuju

Konjic odlučan u usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta

"Zahtjev je odobren i sretan sam što ćemo na ovaj način zajedničkim snagama omogućiti i mladima i gospodarstvu uvjete za napredak u budućnosti", kazao je Ćatić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 08. 2021. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu za projekt "Unaprjeđenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic" počele su aktivnosti na realizaciji podrške gospodarstvu i mladima na području općine Konjic.

Sporazum o partnerstvu potpisan je između Općine Konjic, Fondacije Helvetas Moja Budućnost, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, JU "Srednja škola" Konjic i Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic, a vrijednost projekta je 55 tisuća KM, izvijestili su iz Općine Konjic.

Analizirali potrebe

"Uvažavajući potrebe tržišta rada urađen je projekt analize potreba za radnom snagom kod gospodarstvenika i kroz te aktivnosti uočeni su određeni nedostaci u zanimanjima, nakon čega smo poslali zahtjev Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a za odobravanjem novih zanimanja u obrazovanju.

Zahtjev je odobren i sretan sam što ćemo na ovaj način zajedničkim snagama omogućiti i mladima i gospodarstvu uvjete za napredak u budućnosti. Značajno je što će učenici upisivati škole koje žele prema potrebama tržišta, a ne prema raspoloživim zanimanjima", kazao je tom prilikom načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Projekt menadžer Fondacije Helvetas Moja budućnost Sven Dominiković kazao je kako je riječ o jednoj uspješnoj priči.

Održivi model

"Ovo je jedna uspješna priča koju realiziramo s Općinom Konjic i drago mi je što ulazimo na ovaj način malo više u obrazovanje u formalnom obliku, s ciljem da djeci ponudimo kvalitetno obrazovanje kroz tehničku i financijsku podršku koja obuhvaća financiranje opreme za Srednju školu Konjic", naglasio je Dominiković.

Ravnateljica srednje škole Konjic Enisa Karkelja zahvalila se svim sudionicima u projektu na pomoći, naglašavajući kako je njegov značaj višestruk jer značajno povezuje Srednju školu s gospodarstvom i lokalnom zajednicom i omogućava učenicima da se već u budućoj školskoj godini obrazuju za zanimanja CNC operater, galvanizer, vodoinstalater za što su iskazali zanimanje. 

Ravnateljica Agencije "Prvi korak" Ajla Greda nakon potpisivanja Sporazuma naglasila je kako ovaj projekt predstavlja ključne smjernice uspostavljanja održivog sustavnog modela, koji treba osigurati kontinuitet u pružanju kvalitetnog obrazovanja za zanimanja koja su u središtu zanimanja mladih, ali istovremeno i potreba realnog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close