Potpišite peticiju online

Kaos u mostarskim vrtićima se nastavlja, roditelji potpisuju peticije!

Roditelji su ljuti i razočarani, najavljuju peticije jer nitko ne može odrediti kojih će devetero djece imati privilegiju boraviti u vrtiću dok se roditelji moraju vratiti na svoja radna mjesta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 09. 2020. u 11:04 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kaos u mostarskim javnim vrtićima se nastavlja! Produžena je odluka koju je donio Zavod za javno zdravstvo Federacije, da je dozvoljen rad vrtićima sa samo devetero djece po grupama. Iz vrtića pozivaju roditelje za podršku i pomoć, a roditelji najavljuju potpisivanje peticije, ili pak radikalnije mjere.

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

''To je nemoguće, tko će odlučiti i prstom pokazati kojih devetero djece od skupine po dvadesetero djece može ići u vrtić? Upisali smo djecu u vrtić jer ih nemamo kome ostaviti, što trebamo, svi prestati ići na posao, ili prestati slati djecu u vrtić i školu!'', rekao je jedan od roditelja za Bljesak.info, ljutit na ove zakašnjele odluke.

''Ja dijete moram dovesti u vrtić, jer nemamo gdje s njim'', dodaje.

Direktorica JU Dječiji vrtići “Ciciban” Mostar Dženana Šegetalo, za Bljesak je rekla da još nemaju konkretne informacije, ali nemoguće je odlučiti kojih devetero djece može krenuti u vrtić.

''U Federaciji BiH su pojedini kantoni donijeli preporuke da se ide sa 15-20 djece u odgojnim grupama, neki rade po pedagoškim standardima. Mi to nastojimo ispoštovati preporuke, iz svibnja ali nemoguće je krenuti u vrtić s devetero djece po skupini. Drugo je bilo u početku pandemije, kada smo se mogli organizirati, jer je dosta roditelja bilo kući uslijed pandemije. Ali roditelji rade sada rade, sada je drugačije, život teče dalje, a mi moramo naći način kako da pružimo uslugu roditeljima, jer nemaju solucije da negdje ostave djecu'', kaže nam Šegetalo, govoreći da će tražiti i podršku od roditelja da im pomogne u rješavanju ovog problema, te da iznađu najbolje rješenje.

I Danijela Kegelj direktorica JU Dječiji vrtići Mostar, potvrdila je riječi kolegice Šegetalo, govoreći kako roditelji cijelo jutro zovu i pronalaze način na koji će reagirati, a sigurno će reagirati.

''Nas u državnim vrtićima je zaboljelo, da ove mjere u cijeloj Federaciji izgleda nitko ne poštuje, osim nas, nama je inspekcija dolazila u petom mjesecu, mjere su za nekog važeće za nekog nisu… Roditelji nemaju gdje s djecom, ako je u pitanju epidemiološka situacija onda je ona valjda svima ista. Danas je srijeda i mi ne možemo čekati, jučer na Skupštini su postavljana pitanja, ali ljudi nisu dobili nikakva pitanja'', kaže Kegelj dodajući kako Županijski Zavod smatra da mjere od ranije (op.a. mjere u kojima između ostalog može biti samo devet djece po grupi) da ih može mijenjati samo krizni stožer Federacije.

Vrtići su dodaje Kegelj, u neizvjesnosti i reagirali su na sve moguće adrese.

''Nama se djeca ispisuju, roditelji nemaju gdje s djecom, jer moraju raditi, ovo je krajnje nezavidna situacija. Ja bi je prihvatila da je obvezujuća za sve, ali nije. Roditelji su rekli da će reagirati'', kaže Kegelj.

Ako se odluka, kojim slučajem ne promijeni, u vrtiću kažu da ne znaju što i kako dalje, a neki roditelji su im rekli da će dovesti djecu i ostaviti u vrtić, jer nemaju kamo s njima.

Ovo su Preporuke za rad predškolskih ustanova Zavoda za javno zdravstvo

Između ostalog, u preporukama se navodi da je ''Rad ustanove neophodno organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak  najmanje 2 metra preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece, sa iznimkom direktne njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

U  istom  zajedničkom  prostoru  uposlenici  održavaju  fizički  razmak  od  2  metra, te  se  sastanci, dogovori  i  edukacije  trebaju  odvijati  elektronski  ili  telefonom,  a  ulazak  roditelja  u  ustanovu  treba izbjeći kad je god moguće.

U istom prostoru u isto vrijeme smiju boraviti isključivo djeca i odgajatelj iz iste odgojne grupe.

Tjelesni razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je podsticati, ali treba očekivati da će dolaziti do određenih odstupanja.

Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djeceu grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba.

Za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj, odnosno dva (u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“.

Izbjegavati fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojne grupe sa drugom djecom,  roditeljima/starateljima  druge  djece  i  drugim  uposlenicima  ustanove. 

Svi su odgovorni za svoj društveni krug i kontakte.

Svaka odgojna grupa bi trebala boraviti u odvojenoj prostoriji. Preporučuje se da djeca što više vremena provode na otvorenom''.

Kopirati
Drag cursor here to close