Sarajevo

Iz Sindikata poručili: Ispoštujte sedam mjera ili nema nastave!

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine poslao je zahtjev da se ispoštuje niz mjera ili u suprotnom neće biti nastave u Sarajevu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 08. 2020. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije samo nekoliko dana donesena je odluka da školska godina u svim županijama u Federaciji Bosne i Hercegovine počne početkom rujna - prvog ili u nekim županijama, sedmog. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine poslao je zahtjev da se ispoštuje niz mjera ili u suprotnom neće biti nastave u Sarajevu.

Naime, kako navode iz Sindikata, resorna ministarstva imaju sedam dana da ispoštuju rok, do 1. rujna kada bi učenici trebali krenuti u škole.

Mjere koje Sindikat traži da se ispoštuju su:

1. Sve epidemiološke mjere moraju biti jasno i precizno obznanjene svima do 1.9., odnosno u punom kapacitetu i primjenjivane u prva dva tjedna, u skladu sa preporukama, smjernicama i naredbama nadležnih organa. Ministarstvo do 1.9. mora izvršiti nadzor i utvrditi da li je u svakoj školi urađeno ono što je propisano.

2. Ministarstvo mora definirati, odnosno izmjeniti i dopuniti pravni okvir za organizaciju rada odgojno-obrazovnih ustanova, uz naglasak na radno-pravni status radnika, a u skladu sa novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom. Direktori škola moraju zaštititi radno-pravni status radnika iz rizičnih skupina i onih koji u zajedničkom domaćinstvu imaju lica iz navedenih skupina. Ministarstvo mora izvršiti nadzor nad primjenom ove aktivnosti u svim školama.

3. Ministarstvo i/ili osnovne škole moraju nabaviti dovoljne količine higijenskih i zaštitnih sredstava i materijala neophodnih za očuvanje zdravlja radnika.

4. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi posebne i jasne preporuke i uputstva nastavnicima koji će sadržavati preporuke za organizaciju nastave, prilagođavanje i reduciranje nastavnih sadržaja, modele i oblike realizacije nastave, uz poseban naglasak na učenike s teškoćama.

5. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi stručno uputstvo kojim će se precizirati plan rada škole u prva dva tjedna, a isti podrazumijeva plan rada organa i svih radnika škole, uputstva o postupanju roditelja učenika, precizna uputstva za postupanje svakog radnika i način obavještavanja nadležnih organa u slučajevima pojave simptoma bolesti i zaraze, kao i utvrđivanje mjera prema onima koji ne poštuju preporuke, smjernice, naredbe i uputstva nadležnih organa.

6. Ministarstvo i osnovne škole moraju nastavnicima osigurati sve neophodne uvjete za realizaciju online nastave, bez obzira da li će nastavnik online nastavu realizirati iz škole ili iz svoje kuće.

7. Ministarstvo mora osnovnim školama poslati jasno uputstvo da svi radnici, a ne samo nastavnici koji su iz rizičnih skupina i koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe iz tih skupina, a koji imaju uvjete za rad od kuće, trebaju raditi od kuće, piše Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close