Odluke

HNŽ: Vlada nabavlja nedostajuće udžbenike i povećava plaću asistentima u nastavi

Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta odobren je utrošak u iznosu od 350.942 KM za nabavu nedostajućih udžbenika za učenike osnovnih škola u HNŽ-u.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 08. 2023. u 17:39 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   Ilustracija asistenta u nastavi

Vlada Hercegovačko neretvanske županije na današnjoj sjednici usvojila je i Odluku o produljenju važenja Odluke o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2023. / 2024. godini.

Također, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta odobren je utrošak u iznosu od 350.942 KM za nabavu nedostajućih udžbenika za učenike osnovnih škola u HNŽ-u.

S obzirom na činjenicu da je Vlada prošle godina nabavila udžbenike za sve učenike od 1. do 9. razreda osnovne škole, današnjom su Odlukom, a nakon prikupljenih informacija od ravnatelja škola i obavljenih razgovora s osnivačima, osigurana sredstva i za nabavu nedostajućih udžbenika. Realiziranjem ove odluke svi učenici u HNŽ-u od 1. do 9. razreda osnovne škole i ove će godine dobiti besplatne udžbenike.

Još prošli tjedan Vlada Federacije BiH obavijestila je javnost i županijska ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz proračuna Federacije BiH. Ističu da je Vlada Federacije BiH u ovom trenutku jamac županijskim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog proračuna.

Vlada je usvojila i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa na Prijedlog organizacijskih shema srednjih škola u HNŽ-u. Prihvaćanjem organizacijskih shema, Vlada je još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkoga viška u srednjim školama.

Usvojena je i Odluka o povećanju plaća za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u za školsku 2023. / 2024. godinu i visina naknade za topli obrok koja će biti utvrđena jednakomu u iznosu kao i za sve korisnike koji plaću primaju iz Proračuna HNŽ-a.

Vlada HNŽ je 2017. godine krenula s angažiranjem asistenata u nastavnom procesu, kada ih je bilo tek 12, što se kroz godine povećavalo kako je rastao broj djece kojima su potvrđene razvojne poteškoće i omogućeno redovito školovanje uz potporu nastavnog pomoćnika.

Inače, iako je Vlada bila obvezna od samog početka djeci osiguravati besplatno asistente u nastavi, jer osnovno obrazovanje je zakonom obvezno što znači da mora biti i besplatno, roditelji su do prije pet godina morali plaćati asistente u nastavi kako bi se njihova djeca mogla educirati.

Školska 2023./2024. godina u Hercegovačko – neretvanskoj županiji započet će, kako je to i zakonom predviđeno, prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu tj. 4. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close