Presedan smo po mnogočemu

HNŽ: Koja je smisao upošljavati pred kraj školske godine?

Škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji otvorile su natječaj za popunjavanje 369 pozicija na određeno vrijeme, do 15. srpnja i 44 pozicije za neodređeno.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 04. 2023. u 13:32 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi smo presedan po mnogo čemu, u neredu najviše'', kazala je Edina Čomić, predstavnica Sindikata obrazovanja Srednjih škola u HNŽ-u na konferenciji za medije koju su sazvali sindikati obrazovanja u ovoj županiji, komentirajući natječajnu proceduru pred sam kraj školske godine.

''U toku je konkursna procedura. Sada je četvrti mjesec, školska godina će uskoro završiti, a ide konkursna procedura. Koji je smisao prijema uposlenih na kraj četvrtog mjeseca. Maturanti tada završavaju'', zapitala se Čomić na konferenciji, navodeći da nema sustavnog načina rješavanja problema u obrazovanju.

''Konkurs treba biti prije početka školske godine u osmom mjesecu, a ne ovo, imali smo ih prije u desetom mjesecu, jedanaestom i dvanaestom, a evo sada imamo u četvrtom mjesecu. Sad imamo u četvrtom mjesecu. Mi smo presedan po mnogo čemu'', kazala je Čomić, dodajući kako se natječaj raspisuje da neki koji rade dvije godine dobiju radno mjesto za stalno, a ostaje problem ljudi koji rade deset ili više godina na određeno.

''Imam kolegu koji radi 11 godinu na neodređeno, koji je ovo njemu konkurs po redu… Puno je onih koji se prijavljuju na njihova mjesta…'' kazala je Čomić.

Ranije je ovaj 'presedan' za naš portal komentirao i Goran Miličević predstavnik Sindikata učitelja HNŽ, rekavši kako se ovakva praksa zapošljavanja nastavnog osoblja za vrijeme trajanja školske godine provodi u ovoj županiji već godinama.

''Radi se o djelatnicima koji već rade, ali stalno na neodređeno, a Ministarstvo prosvjete ovu praksu provodi na ovaj način kako bi se zaštitili od tehnološkog viška jer je djece svake godine sve manje'', kazao je Milićević, rekavši da od ministarstva godinama traže da na neodređeno zaposle one djelatnike koji su više od pet godina u ovakvom položaju.

Podsjetimo, škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji otvorile su natječaj za popunjavanje 369 pozicija na određeno vrijeme, do 15. srpnja i 44 pozicije za neodređeno. Traži se sve, od nastavnika hrvatskog, matematike, fizike, kemije do čistačica i domara.

Kopirati
Drag cursor here to close