Završetak radova

Gradnja Studentskog doma u Mostaru: Univerzitet šuti, studenti se nadaju

Iz Ureda rektora Elvira Zlomušice kazali su kako će nam odgovoriti na naš medijski upit.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 04. 2021. u 15:50 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je izglednije da i akademske 2021./22. stanara u Studentskom domu u kampusu Univerziteta Džemal Bijedić neće biti. Radovi za završetak ne miču, a o svemu tome šute na Univerzitetu.

Do završetka gradnje ostalo je još oko 20% radova. U svibnju 2020. godine glavni tajnik Univerziteta, Alim Abazović kazao je kako je razlog prekida radove financijske prirode te da je investitor iz Republike Turske. Politička nestabilnost Turske, navodi, uzrokovala je nedostatak novca za gradnju doma u Mostaru.

''Čine se veliki napori''

''Činimo velike napore i uveliko radimo na tome da, u komunikaciji sa investitorom i koristeći diplomatske kanale, pronađemo adekvatno rješenje za ovaj zastoj i završetak dogovorenih poslova. Najiskrenije se nadamo da će, uz razumijevanje i angažman svih zainteresiranih strana, radovi oko izgradnje studentskog doma uskoro biti privedeni kraju'', rekao je ranije za Bljesak.info Abazović.

Kakve aktivnosti je Univerzitet poduzeo tijekom skoro godinu dana od te izjave, nije poznato. Iz Ureda rektora Elvira Zlomušice kazali su kako će nam odgovoriti na naš medijski upit. Upit je poslan u veljači i početkom travanja, ali osim obećanja na odgovor, nema nikakvih povratnih informacija.

Ukazivanje nadležnim

Dok Univerzitet šuti, studenti se nadaju. Kako nam je potvrdio predsjednik Unije studenata Mehmed Proho, tema završetka radova često se inicirala nadležnim.

''Studentski dom je godinama bio u vrhu prioriteta Unije studenata, s ciljem boljeg studentskog standarda studenata koji dolaze izvan Mostara i ta tema je često delegirana prema nadležnima, s ciljem ubrzavanja prvo početka radova, a kasnije finalizacije'', kazao je za Bljesak.info predsjednik Unije Mehmed Proho.

Nije došlo do prekida radova?

Ipak, kako Proho tvrdi kako nije došlo do prekida radova, nego da se radi ''sporijeg intenziteta''.

''Izgradnja Studentskog doma u kampusu Univerziteta je tijeku, bila je intenzivirana, međutim pojavom korona virusa i pandemijom i sami radovi su sporijeg intenziteta od očekivanog i planiranog, tako da je finalizacija radova usporena'', kaže Proho.

Studentski predstavnik najavio je i mogućnost prvog useljenja u dom.

Prohina očekivanja

''Trenutno su naši studenti smješteni u Studentskom hotelu, a očekujemo da će se radovi na novom Studentskom domu brzo privesti kraju te da će prvi studenti biti primljeni već od sljedeće akademske godine, nadamo se u povoljnijim uvjetima, bez pandemije'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Unije Proho.

Mostarski studentski dom na Univerzitetu prema ranijim obećanjima trebao je useliti generaciju koja je danas završila prvi ciklus studiranja. Dok se u javnim studentskim domovima u gradu na Neretvi traži mjesto više, studenti su primorani smještaj sami osiguravati najam stanova, što uz cijenu školarine, postaje pravi ekonomski izazov brojnim obiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close