14.000 učenika

Gotovo 600 škola u BiH nema Internet

"Dok u OECD zemljama u prosjeku 1,2 učenika koriste jedno računalo, u BIH 19,9 učenika raspolaže jednim računalom", istaknuto je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 04. 2022. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetsku vezu u BiH ne posjeduju 583 škole, istaknuto je na radnom sastanku teme "Zajedničkim naporima ka smanjenju digitalnog jaza u obrazovanju" u organizaciji USAID-a i UNICEF-a, a koji se održao krajem ožujka u Mostaru.

Naime, na sastanku su prezentirani zabrinjavajući rezultati Mapiranja IKT resursa osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini iz svih deset županija i kantona FBiH, Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta.

Bez laptopa i računala 

"Ovo implicira nemogućnost pristupa obrazovanju za 21. stoljeće za više od 14.000 učenika i učenica u Bosni i Hercegovini. Posljedice ne umreženosti na djecu i njihov razvoj sežu dublje od isključenosti i izoliranosti kakvoj smo svjedočili tijekom COVID-19 pandemije. Nemogućnost pristupa informacijama, novim trendovima, prilikama za usvajanjem znanja i vještina za zanimanja 21. stoljeća uzrokuju nejednaku i nepravednu poziciju mladih u modernoj ekonomiji te nemogućnost ostvarenja njihovog punog potencijala. Budućnost za više od 14.000 mladih BiH je kompromitirana, budućnost BiH moderne ekonomije je u riziku", istaknuto je na sastanku.

Rezultati ukazuju na lošu opremljenost digitalnim uređajima te izmjerili broj laptopa i desktop računala koje koriste učenici.

"Dok u OECD zemljama u prosjeku 1,2 učenika koriste jedno računalo, u BIH 19,9 učenika raspolaže jednim računalom. Težeći prosjeku OECD zemalja, a na osnovu dobivenih rezultata mapiranja, procjenjuje se da je bosanskohercegovačkim školama potrebno više od 340.000 računara, za čiju nabavu je potrebno više od 247 milijuna američkih dolara", istaknuto je.

Direktorica misije USAID-a Courtney Chubb naglasila je kako se projektom UNICEF-a nastoji pomoći vlastima u BiG, djeci te mladima.

Ulaganje u obrazovni sustav 

"Pandemija je izazvala velike smetnje u školovanju učenika i studenata svih uzrasta. Prepoznajući važnost omogućavanja mladima da oslobode svoj potencijal, USAID je podržao obrazovne sustave u BiH i omogućio kontinuiran pristup mogućnostima učenja kako bi učenici nastavili razvijati vještine koje su im potrebne i kako bi postali produktivni članovi društva", naglasila je Chubb.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan istaknula je kako Mapiranje IKT resursa osnovnih i srednjih škola u BiH predstavlja temeljnu aktivnost i resurs za razumijevanje hitnosti strateškog i kontinuiranog ulaganja u obrazovni sustav koji će omogućiti jednake prilike za svu djecu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, finalizacijom ove aktivnosti BiH stječe mogućnost postati dijelom globalne inicijative GIGA – na kojoj već desetine zemalja predstavljaju svoje podatke o internet umreženosti, time pružajući konstantan i transparentan uvid u potrebe obrazovnih institucija, kao i platformu za namicanje sredstava kojima će se omogućiti da svako dijete ostvari pravo na informacije, odnosno pravo na jednake obrazovne prilike.

Kopirati
Drag cursor here to close