Druga gimnazija

Gimnazija novoga doba – priča o mostarskoj školi

Gimnazija je od svog postanka zamišljena kao elitna općeobrazovna škola koja sprema učenike za studij na sveučilištima, a svršeni učenici ove gimnazije postizali su zapažene uspjehe u svim područjima života.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 06. 2019. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija ''Gimnazija novoga doba'' autora Marinka Jovanovića, koja je posvećena 45. obljetnici osnivanja Gimnazije fra Grge Martića Mostar, bit će predstavljena 21. lipnja na svečanoj promociji 45. generacije maturanata u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Inače, spomenuta škola osnovana je 24. svibnja 1974. godine pod nazivom Druga gimnazija u Mostaru. U prvu generaciju upisano je 337 učenika raspoređenih u 11 odjela. Školske 1977./78. godine upisano je 1079 učenika i to je bio najveći broj učenika u povijesti škole.

Kasnije se broj učenika smanjivao, a najveći pad je bio u ratnom razdoblju kad je u školskoj 1993./94. godini bilo svega 136 učenika. Nakon rata škola se oporavila i obnovila i kadrovski i materijalno. Svojim radom i općom ulogom u razvoju društvene zajednice izborila se za status jedne respektabilne srednje škole koja je na ponos kako Gradu Mostaru tako i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U monografiji je na 208 stranica sažeto prikazana povijest škole, a objavljeno je i dosta dokumenata i zanimljivih fotografija. Prva fotografija je slika prvog nastavničkog kolektiva iz rujna 1974. godine, a kronološki zadnje su fotografije s maturalne večeri od 21. svibnja 2019. godine. Ovu školu dosad je uspješno završilo više od šest i pol tisuća učenika.

Gimnazija je od svog postanka zamišljena kao elitna općeobrazovna škola koja sprema učenike za studij na sveučilištima, a svršeni učenici ove gimnazije postizali su zapažene uspjehe u svim područjima života.

Recenzenti monografije su dvojica sveučilišnih profesora - akademik Mladen Bevanda i prof. dr. sc. Milan Vego, a pogovor je napisao predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, priopćeno je iz Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close