Dogovor

Forum rektora u Mostaru: 'Snažniji nastup prema svjetskim zemljama'

Forum je okupio predstavnike i rektore preko 30 sveučilišta Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana, a domaćin je Sveučilište u Mostaru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 02. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dogovorili smo se bolje organizirati unutar ovog prostora, unutar ovih Sveučilišta i Univerziteta, i svoju viziju razvoja visokog obrazovanja, znanstveno-istraživačkog rada i transfera znanja ponuditi velikim konferencijama kao što je ona u Berlinu, Londonu i slično, gdje želimo nastupiti zajedno'', rekao je to rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić na Trećem rektorskom forumu Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana održanom u Mostaru.

Forum je okupio predstavnike i rektore preko 30 sveučilišta Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana, a domaćin je Sveučilište u Mostaru.

'' Smatram da je ovo konferencija koja je dala snažan zaokret razvoju ovih segmenata visokog obrazovanja na ovom području. Naši su izazovi približit se standardima razvijenih europskih i svjetskih zemalja, a prepreka tom izazovu su financijska sredstva izdvojena za visoko obrazovanje koja su mizerna'', istaknuo je Tomić.

Foto: Bljesak.info / Forum rektora u Mostaru

Prvi rektorski forum sveučilišta SEE/WB održan je u Novom Sadu, dok je Drugi održan u studenom u Zagrebu kada je potpisana i Deklaracija sveučilišta. U Mostaru su, kako je istaknuo Tomić, između ostalog dogovorili i kako će se četvrta konferencija održati u Podgorici.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je kako se na forumu vrlo konstruktivno razgovaralo te visokim konsenzusom utvrdilo da će suradnja sarajevskog Univerziteta i Foruma na području znanosti i obrazovanja u budućnosti biti u potpunosti ostvarena kroz djelovanje Rektorskog foruma. 

"Dogovarali smo kako naše inicijative i zahtjev za veća ulaganja u naučno-istraživački i znanstveno-istraživački rad u zemljama regije moraju biti orijentacija ovog prostora, da će naša otvorenost, umreženost i povezanost s europskim prostorom visokog obrazovanja i znanosti biti intenzivnija, ali i da će naši nastupi na budućim zajedničkim projektima biti orijentacija sveučilišta sudionika ova tri dosadašnja foruma", kazao je Škrijelj. 

Dodao je kako će sljedeći susret biti u Podgorici krajem travnja ove godine, kada će se dogovarati o zajedničkim nastupima te o nastupu na sastanku pred berlinsku inicijativu, koja će se ove godine održati u Londonu. 

 

Rektorica Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istaknula je kako je ovaj forum za beogradski Univerzitet iznimno važan kako bi se iskoristila i razmijenila iskustva u nastavi i znanstvenim istraživanjima. 

"Također, važno je da pokušamo vlastitim sredstvima i vlastitim pogonom unaprijediti kvalitetu naših aktivnosti. Imajući u vidu da je berlinski proces usporen, mislim da je važno da radimo sami za sebe kako bi unaprijedili pozicije svojih univerziteta i sveučilišta te da na taj način dostignemo ciljeve koje smo sebi postavili", kazala je Popović. 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija istaknula je kako je važno da ova inicijativa rektorskog foruma što bolje artikulira njihove interese kako bi bili uspješniji u predstavljanju i definiranju svojih ciljeva i onoga što će se događati dalje u berlinskom procesu. 

"Ključni trenutak je da mi na sljedećoj konferenciji predstavimo ovu našu inicijativu i vrlo jasne i artikulirane ciljeve i interese vezane za dugoročnije povezivanje s europskim sveučilištima i Europskom unijom u smislu povlačenja sredstava, ali i boljeg uključivanja", kazala je Prijić-Samardžija.

Sudionici foruma su potpisali i akademski međuinstitucionalni sporazum o suradnji.

Foto: Bljesak.info / Detalj s rektorskog foruma

''Izabrali smo v.d. predsjedatelja rektorskog foruma, rektora Univerziteta u Ljubljani i formirali smo stalno tajništvo koje će koordinirati svim aktivnostima u organizaciji rektorskog foruma Jugoistočne Europe. Postigli smo organizacijsku razinu, dogovorili smo se o snažnijem nastupu prema takozvanim trećim europskim svjetskim zemljama, a kao znak naše ozbiljnosti potpisali smo akademski međuinstitucionalni sporazum koji predviđa snažan angažman i suradnju na području znanstveno istraživačkog rada, na području visokog obrazovanja",  poručio je Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close