Svjesno se ide ka njegovom gašenju?

Dragan Bijedić: Pokrenut ću priču za promjenu imena Univerziteta "Džemal Bijedić"

"Svjesno se ide na to da se taj univerzitet ugasi", kaže u razgovoru za Oslobođenje Dragan Bijedić, sin Džemala Bijedića.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 08. 2022. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih nekoliko godina Univerzitet "Džemal Bijedić", kao najstarija obrazovna institucija u Hercegovini, bilježi manji broj upisanih studenata na fakultetima.

"Svjesno se ide na to da se taj univerzitet ugasi", kaže u razgovoru za Oslobođenje Dragan Bijedić, sin Džemala Bijedića.

"Ja ću pokrenuti priču da se Univerzitet više ne zove 'Džemal Bijedić'. Neka daju ime kako god hoće. Sutra da kažu Univerzitet 'Džemal Bijedić' se ugasio, jer nema studenata. Ide se na to da nema studenata. Onda će uzeti Sveučilište i to je to. Ne mogu da gledam kako se to radi", govori Dragan Bijedić i napominje kako nije vraćena imovina Univerziteta.

Sporna imovina 

"Nisu uopće ništa potraživali, nikakvu imovinu Univerziteta. Jedino je ostala Džemalova slika, koju je napravio Meha Sefić. Oni su zajedno išli u školu, jedino su to vratili, a za ostalu imovinu nitko nije pokrenuo proceduru da se vrati, kao da se ide na to da se ukine Univerzitet. Pogotovo sada u zadnje vrijeme, vidite dogovora, to je nemoguće. Nova rektorica napada najpoznatiji fakultet na Univerzitetu, napada Informatiku, koji na prvoj godini ima 375 studenata više nego u čitavoj BiH na tim fakultetima. Svjesno se ide na to da se Univerzitet ugasi.

Mi, djeca koja smo ostala, nismo davali ime niti jednoj tvornici, tražili su da se tvornica zove 'Džemal Bijedić'. Jer, propadne tvornica, propadne Džemal Bijedić. Je li nekome pao na pamet prostor Sjevernog logora, neću ja da ulazim u to. Predsjednik Upravnog odbora SDA, predsjednik Univerziteta SDA, to je nevjerojatno što se događa, a to je dogovor vladajućih struktura. Ovom dogovoru ima i deset godina. Nijedna nekretnina nije vraćena. Znamo gdje je Rektorat bio, na Rondou, gdje je sveučilišni, a to je u vlasništvu Univerziteta. Kažu na Agronomskom fakultetu nema studenata. Pazite, Univerzitet se treba povezati s nekim proizvođačima, primjera radi u Hase Pekušića, koji ima svoje privatne vinarije", ističe Dragan Bijedić.

Nova rektorica Univerziteta Alena Huseinbegović ističe kako ne postoji nikakva osnova za priču o gašenju Univerziteta. Navodi kako je ove godine bolja situacija nego prethodne.

Dva poteza 

"Na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru, u akademskoj 2022/2023. godini, u prvom roku upisano je 690 studenata, što je za 60 studenata više nego prethodne akademske godine. Nastavni proces će se izvoditi na svim fakultetima i univerzitetskim studijima. Na pojedinim studijskim programima, gdje je prijavljen manji broj studenata, kao što su: Kemija, Razredna nastava, Biologija, Komunikologija, Turski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost te pojedini smjerovi na Agromediteranskom fakultetu, nastavni proces se neće izvoditi", ističe Huseinbegović.

Univerzitetski profesor i bivši rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Ahmed Džubur kaže kako se Univerzitet neće ukinuti zbog preduge tradicije.

"Smatram da je to trend određenih okolnosti, prije svega odljeva velikog broja mladih. Društvena zajednica to ne smije dozvoliti i treba učiniti najmanje dva poteza. Prvo, federalna i kantonalna ministarstva moraju revidirati odluke o akreditaciji univerziteta državnih i privatnih. Dalje, školarine su previsoke. Moraju se smanjiti po uzoru na SFRJ, kada je školovanje na univerzitetima bilo praktički besplatno. Moraju se vratiti ozbiljne stipendije i omogućiti najboljim studentima zaposlenje. Mi sada imamo u svim sferama gdje politika određuje da student može imati prosjek 10, a onaj tko je imao 6 prođe bolje, jer nakon usmenih intervjua to pada u vodu. To je nešto što je iritirajuće i što usmjerava najbolje kadrove da napuštaju zemlju i ustupaju mjesto političkim kadrovima koji su nerijetko vrlo loši", kaže Džubur.

Ističe kako su to sve razlozi i problemi na kojima treba raditi kako bi se unaprijedio sustav obrazovanja i stekli bolji uvjeti za funkcioniranje. Podsjetimo, u veljači ove godine obilježena je 45. godišnjica postojanja Univerziteta "Džemal Bijedić".

Kopirati
Drag cursor here to close