Zavod za javno zdravstvo

Dječji vrtić Ljubuški uspješno sudjelovao u kampanji unapređenja prehrane djece

Aktivnost projekta "Istraživanje kvalitete zraka u vrtićima" završena je u Dječjem vrtiću Ljubuški.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 02. 2024. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Dječjem vrtiću Ljubuški uspješno je završila aktivnost projekta "Istraživanje kvalitete zraka u vrtićima" koji je provodio Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s UNICEF-om BiH. Jučer su Dječji vrtić Ljubuški ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH posjetile dr. Aida Vilić Švraka i dr. Aida Filipović Hadžiomeragić koje su prezentirali rezultati i udijelile certifikat o aktivnom sudjelovanju u kampanji za unapređenje prehrane djece i obilježavanju Dana cjelovitih žitarica 2023. godine.

Kvaliteta zraka zadovoljavajuća

U ustanovi su provedene aktivnosti mjerenja kvalitete zraka u zatvorenim prostorima i analiza kvalitete dječjih obroka u vrtiću. Cilj je bio stjecanje uvida u kvalitetu zraka zatvorenog prostora u vrtiću, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje stupnja znanja odgajatelja i drugih djelatnika, roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice o značaju čistog zraka u zaštiti od respiratornih oboljenja.

Foto: PR / Dječji vrtić Ljubuški

Provedeno je mjerenje kvalitete zraka u prostorijama mobilnim mjernim aparatima, te je ustanovljeno kako je kvaliteta zraka zadovoljavajuća, u okviru referentnih vrijednosti za dobru kvalitetu zraka.

Obroci zadovoljavaju kvalitetu i pokrivaju dnevne energetske potrebe djece

Tijekom projekta provedena je analiza energetske vrijednosti i kvalitete obroka koji se poslužuju djeci u našem vrtiću. Uzorci hrane su prikupljeni i analizirani u laboratoriju radi određivanja energetske vrijednosti i kvalitete te je te smo dobili rezultate kako obroci u Dječjem vrtiću Ljubuški zadovoljavaju kvalitetu i pokrivaju dnevne energetske potrebe djece. 

Projektom se i promovirala konzumacije cjelovitih žitarica povodom Dana cjelovitih žitarica,  te je održana i radionica za odgajatelje vezana za ispitivanje kvaliteta zraka.

Foto: PR / Dječji vrtić Ljubuški

Kažimo i to, kako je u Dječjem vrtiću Ljubuški prije par godina u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti, Federalnim ministarstvom zdravlja te Zavodom za javno zdravstvo FBiH uspješno proveo projekt "Zdravo jedi, zdravo rasti" koji je bio usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog uzrasta i zahvaljujući kojem je vrtić ispunio kriterije i dobio certifikata Svjetske zdravstvene organizacije u smislu zdrave ishrane, a ovaj projekt je samo potvrda da smo nastavili dobro raditi u vrtiću i kvalitetu držimo na visokoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close