Mora se varati sustav

Djeca, izolacije i bolovanja - donositelji odluka ne razmišljaju!

Svi pitaju, nitko ne odgovara - kada će se bez varanja sustava moći otvoriti bolovanje kada je dijete poslano u izolaciju
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 11. 2020. u 09:19 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već mjesecima se čeka odgovor Federalnog ministarstva zdravstava o pitanju otvaranja bolovanja roditelja i skrbnika djece kojima je propisana samoizolacija.

S obzirom da zakon o zdravstvenom osiguranju i Pravilnik o odobravanju  privremene spriječenosti za rad reguliraju samo njegu bolesnog djeteta, njega izoliranog djeteta kao "kategorija" nije prepoznata niti u jednom zakonskom propisu u okviru zdravstvenog osiguranja.

Laganje sustava i šutnja

Pri donošenju ovih odluka nije se razmišljalo o tome da se, gle čuda, predškolska i osnovnoškolska djeca se ne mogu brinuti sami o sebi, te da nemaju svi dostupne 'baka i tetka servise', pa roditelji i skrbnici da bi se brinuli za svoje dijete moraju lagati sustav i otvoriti bolovanje na neku staru boljku ili kroničnu bolest.

''Početkom mjeseca rujna Zavod zdravstvenog osiguranja je, putem resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, zatražio mišljenje Federalnog ministarstva zdravstava po ovom pitanju. Stigao je dopis u kojemu nije dat konkretan odgovor već informacija kako će radna grupa za izradu Pravilnika o privremenoj spriječenosti za rad razmatrati ovo pitanje'', rekli su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Kako ovo pitanje nije pitanje koje potpada pod Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH isto nije u nadležnosti Zavoda, poručili su.

I DZ čeka odgovor

Iz Doma zdravlja Mostar su nam rekli da su u kolovozu, duboko u vrijeme godišnjih odmora i raspusta bili na radnom sastanku sa predstavnicima ZZO HNŽ na temu reguliranja bolovanja roditelja koji će, ako eventualno dođe do infekcije školarca/vrtićkog djeteta, morati izostati s posla kako bi se mogli skrbiti o djetetu.

''Tada nam je objašnjeno na koji način se mijenjaju/nadopunjuju kategorije bolovanja te gdje da se obratimo uz dogovor da će i sam ZZO HNŽ tražiti reguliranje istog, što su i učinili. Poslali smo dopise na sve adrese nadležnih institucija,a odgovor smo dobili tek od nekih kako će isto staviti u proceduru, dok od nekih odgovora do danas nismo ni dobili. Pitanje bolovanja nije riješeno'', rekli su za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Donositelji odluka ne razmišljaju

Marin Bago, predsjednih udruge Futura, za Bljesak.info je rekao kako je to jedan problem o kojem donositelji odluka nisu razmišljali.

''Svaki građanin BiH primijeti da je ogroman razmak u upravljanju, razini i načinu ovom situacijom. Ako je mjera donesena morate unaprijed smisliti sve solucije i posljedice. Ne može se donijeti pet rečenica, a da niste ušli u dubinu materije i vidjeti kako će se donesena m jera reflektirati. Onaj tko donosi propose mora znati kako će ih provesti i mora se znati šta ta odluka znači'', kazao je Bago.

Inače, veliki problem u HNŽ-u pravi to što se u školama djeca masovno šalju u samoizolacije, i djeca koja su preboljela COVID-19 i djec akoja drže razmak i nose masku, pa roditelje, posebice koji imaju više djece ljuti neorganiziranost sustava, jer svako malo moraju otvarati bolovanja i izlaziti s posla, kojeg je u ovoj krizi bilo teško i zadržati.

Podsjetimo, inspekcije su potvrdile navode Udruge poslodavaca a u značajnom broju slučajeva kantonalni sanitarni inspektori nisu izdavali naloge za samoizolaciju osobama zaraženim koronavirusom ili onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, nego ih upućuju ih kod liječnika da otvore redovno bolovanje.

Naravno uzrok tome nekoordiniran rad između kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i kantonalnih inspekcija, ali i pitanje plaćanja naknadne. Naime, kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada liječnik izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.

Valja podsjetiti i da u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH stoji da troškove kućne izolacije padaju na teret proračuna županija. Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Međutim u rješenjima o izolaciji, vjerojatno kako bi se izbjeglo plaćanje građanima, navodi se kako se radi o ''liječničkom nadzoru'' što onda ne podliježe stavkama u Zakonu. No čini se kako je državni virus uzimanja od naroda, puno jači i ubojitiji i za građane i za gospodarstvo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close