Tuzla

Devedesete u školskim udžbenicima

Ovakav sadržaj od prošle školske godine zastupljen je u školama Zeničko-dobojskog kantona.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 07. 2020. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici devetih razreda na području Tuzlanskog kantona od sljedeće školske godine izučavat će noviju povijest Bosne i Herecgovine, objavila je BHRT navodeći kako je riječ o dodatku udžbeniku povijesti, u kojem će biti obrađena događanja na ovom području od 90-ih godina do kraja dvadesetog stoljeća.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti Tuzlanskog kantona raspisalo je natječaj za izradu dodatka udžbeniku povijesti za učenike devetog razreda. Urađeno je to na osnovu ranije izmijenjenog nastavnog plana i programa koji podrazumijeva i jedan sat više.

Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i znanmosti, rekla je kako su poduzeli prve korake na izradi dodatka udžbeniku.

''Želimo da naša djeca uče taj period od 92. godine do kraja 20.stoljeća. Imamo jasno razrađene lekcije, dakle, šta će to naša djeca da rade, šta će naša djeca da uče'', rekla je.

Kako navodi BHRT, osnova za ove nastavne sadržaje su ''povijesne činjenice zasnovane na presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i istraživanjima svih drugih relevantnih i međunarodno priznatih institucija''.

Ovakav sadržaj od prošle školske godine zastupljen je u školama Zeničko-dobojskog kantona.

Video: TK: Učenici devetih razreda izučavaće noviju historiju BiH

Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK rekao je kako su tematizirani raspad SFRJ, međunarodno priznanje BiH, formiranje Armije Republike BiH, urbicid, kulturocid u BiH, opsada Sarajeva, genocid u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close