Jedinstvo

Bunt u Mostaru: Studenti protiv studenata

Studentski zbor, koji odbija dati podršku prosvjedima studenata zbog visokih školarina, online nastave, zahtjevom za veću transparentnost Sveučilišta i Zbora…
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 10. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Apeliramo na studente da ne dopuste sebi da ih pojedinci uvuku u svoje predizborne kampanje pod krinkom studentskog boljitka. Ne dopustite da budete tuđe marionete i da pojedinci iskorištavaju trenutačnu situaciju u svrhu osobne koristi ili promocije. Upravo su studenti, svojevoljno i pod ničijim pritiskom, izabrali svoje studentske predstavnike na ustrojbenim jedinicama te neizravno i vodstvo Studentskog zbora cijelog Sveučilišta. Time ste nam ukazali svoje povjerenje, a mi dajemo sve od sebe kako bi ga i opravdali'', stoji u priopćenju Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru povodom najavljenih prosvjeda studenata u Mostaru.

Studentski zbor, koji odbija dati podršku prosvjedima studenata zbog visokih školarina, online nastave, zahtjevom za veću transparentnost Sveučilišta i Zbora te digitalizacije studentskih referada, na sve nadvedeno dao je ''osvrt kao najveće predstavničko tijelo studenata Sveučilišta''.

''Odluka o kombiniranom modelu nastave donesena je sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kriznog stožera ministarstva zdravstva. Kombinirani model nastave podrazumijeva održavanje nastave i ispita putem online alata, a dio nastave koji zahtijeva praktični rad te ispite gdje je znanje moguće provjeriti samo kroz klasični oblik podrazumijeva održavanje nastave u klasičnom obliku odnosno u prostorijama ustrojbenih jedinica'', navodi Zbor i dodaje kako ''moramo razumjeti da na svakoj ustrojbenoj jedinici nije lako realizirati nastavu u klasičnom obliku zbog velikog broja studenata na određenim smjerovima, a u isto vrijeme zbog manjka prostornog kapaciteta''.

''U takvim situacijama, zdravlje studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja moramo staviti na prvo mjesto. Naglašavamo da u tom slučaju ne riskiramo samo naše zdravlje nego zdravlje naših roditelja i svih naših bližnjih. Smatramo da upravo sada trebamo pokazati odgovornost koja se stalno provlači kroz proteklih šest mjeseci i na koju nas stalno upozoravaju'', priopćio je Studentski zbor i dodao kako se mora razumjeti da se Sveučilište mora pridržavati i poštovati propisane epidemiološke mjere.

Navode da bi, koliko bi bilo suprotno, došlo do još većih problema i širenja zaraze te je kombinirani model nastave trenutno jedina moguća opcija te da je ''ovo privremena odluka koja se mijenja u skladu s propisima nadležnih tijela''.

''Studentski zbor se već dugi niz godina bori za smanjenje cijena i svih troškova kako bi svima nama olakšali studiranje koliko god je to moguće. Mi smo i sami studenti i najbolje možemo razumjeti situaciju u kojoj se svaki student sada nalazi. Želimo i nastojimo olakšati studiranje kako nama, tako i svim našim kolegicama i kolegama. Potrebno je da županije, gradovi i općine osnivači Sveučilišta kontinuirano osiguraju potrebna sredstva za financiranje Sveučilišta, što im je obveza, a na što Studentski zbor proteklih godinu dana apelira'', navodi Zbor.

Studentski zbor objavio je i kako dugi niz godina organizira besplatne studentske tečajeve kroz koje je ponuđeno 10 do 12 različitih tečajeva kako bi svim studentima pružili priliku za dodatnim znanjem i usavršavanjem.

''Kada je nastupila pandemija koronavirusa, Studentski zbor je odmah reagirao i poduzeo sve što je potrebno kako bi tečajeve nastavili u online okruženju što smo uspješno implementirali. Studenti Sveučilišta u Mostaru, zbog studentskih ulaznica odnosno vaučera, imaju mogućnost besplatnog gledanja kazališnih predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, a koje svaki mjesec ima bogat repertoar. Kroz čitavu godinu, ponuđene su različite edukacijske aktivnosti i predavanja o različitim temama, a koje su usko vezane za studente i njihove afinitete. Uspješno se realizira Sveučilišna malonogometna liga, različiti kulturni sadržaji, predstave i kulturne večeri. Redovno se raspisuje natječaj za studentske projekte gdje odlazi najveći dio financijskih sredstava iz proračuna Studentskog zbora, npr. za studentske časopise, studijska putovanja, Dane zdravlja i sve ostale studentske ideje. Nadalje, objavljuju se natječaji za različite uloge unutar Studentskog zbora što je prilika za sve zainteresirane studente SUM-a da razviju svoj potencijal i budu pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju. Na svim ustrojbenim jedinicama održavaju se studentski izbori gdje se mogu prijaviti svi studenti SUM-a, gdje svi imaju pravo glasa, birati ili biti birani. Na kraju, ono najvažnije, Studentski zbor će i ove godine izdvojiti oko 18.000 KM za jednokratne financijske potpore studentima slabijeg imovinskog stanja'', navodi se u priopćenju Zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close