OŠ Petra Bakule

Bunt roditelja u Mostaru za spas godine: Nećemo klimati glavom!

I nastavnicima nedostaje puno više hrabrosti pa da i sami pokažu kako ovo nema smisla i da, umjesto da šapuću, glasno i jasno kažu kako je uništena jedna školska godina mjerama koje svi drugi nisu poštovali...
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 04. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ravnateljica i ravnateljstvo pokušavaju pojasniti da dopisi koji su stigli i preporuke koje su stigle, da je  to nešto što se mora ispoštovati i da je škola tu da poštuje pravila. Naš je stav roditelja da ako nitko neće stati u zaštitu naše djece počevši od ravnateljstva, mi smo ti koji ćemo stati u zaštitu djece'' , rekla je Tina Laco, koja je u ime svih nezadovoljnih roditelja jutros razgovarala s ravnateljstvom Osnovne škole Petra Bakule, gdje su roditelji doveli svoju djecu na nastavu.

''Nas najviše boli, što niti jedna druga institucija, a da ne kažem tržni centri, restorani, kafići nisu pogođeni nikakvom odlukom, imamo dojam da se trenira strogoća i stvara se privid rada nadležnih institucija na školi, gdje to ne bi trebalo biti. Očekujem od škole, da se barem odgovori, da se pokaže jednostavno da nećemo vječno primati dopise i klimati glavom na njih, da razmišljamo o svojoj djeci i o tome što se stvarno događa i barem da se stvori neki oblik dijaloga, a ne samo poštovanje mrtvog slova na papiru'', kaže Laco.

Roditelji su istaknuli da se na dopisu školama navodi da se preporučuje provođenje mjera s obzirom na epidemiološku situaciju u školama, a to su roditelji ističu informacije koje nemaju i ne znaju kakvo je stanje u školi i postoji li stvarna potreba da se još jednom donese odluka koja šteti djeci u smislu njihovog obrazovanja, koje je već godinu dana na staklenim nogama.

Škola će slati dopis

''Da ne pričamo o drugim mjerama, od maskama, ukidanju tjelesnog, trajanju školskog sata pola sata, kakve veze ima hoće li sat trajati 30 ili 45 minuta. Ja sam osjetila da smo vodili konstruktivan dijalog s ravnateljstvom, osjetila sam volju i naglašavala sam da me ne zanimaju ni ministarstva, ni stožeri, ni ljudi koji ne razmišljaju o stvarnosti ni našoj djeci. Nadam se da je ovo bio početak dijaloga, da je bilo sluha u vezi toga što mi roditelji očekujemo'', kazala je Laco ističući da  roditelji žele neki odgovor na postojeću situaciju a ne da po inerciji ispoštuje sve što se traži.

Škola će po riječima ove majke reagirati i pisati ''neki dopis i mišljenje'', pa se roditelji nadaju da je i to početak nečega.

Ova majka ali brojni drugi roditelji koji su se jutros okupili, rekli su da će na vlastitu odgovornost dovoditi djecu u prvu i drugu smjenu bez odjelnih skupina i grupa.

''Najviše nas boli ovdje je riječ o obrazovnoj instituciji, oduzeto je pravo obrazovanja,  a nigdje drugo ne vidite takve mjere'', kaže Laco.

Pokušaj da se spasi godina

Jedna nam je majka rekla kako je ovo pokušaj da se spasi školska godina i da se zaustavi maltretiranje djece dok svi drugi mogu raditi kako hoće.

''Ne pristajemo na to da se ravnateljstvo škole unatoč tome što su i nastavnici protiv ovih mjera da se dodvore stožeru, ministarstvu, stranci ili kome li već trebaju se pokloniti umjesto da sami stanu pred prava naše djece na normalno školovanje. Dovoljno je okrenuti se oko sebe i vidjeti da tamo gdje je najrizičnije nitko mjere ne provodi kako treba. Pa nismo mi mutavi. Pogledajte svadbene salone, pogledajte tržne centre. Njima ništa me smiju, a preko djece, koja ovu školsku godinu mogu baciti u vjetar, glume zabrinutost'', rekla je jedna majka.

Naglasila je kako smatra da i nastavnicima nedostaje puno više hrabrosti pa da i sami pokažu kako ovo nema smisla i da, umjesto da šapuću, glasno i jasno kažu kako je uništena jedna školska godina mjerama koje svi drugi nisu poštovali.

Kopirati
Drag cursor here to close