Bravo

Besplatni udžbenici svim prvašićima u Mostaru

''Grad će doznačiti financijska sredstva svakoj školi i iste će nabaviti udžbenike i distribuirati ih roditeljima na početku školske godine'', stoji u obavijesti...
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 05. 2021. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je osigurao sredstva za udžbenike svim učenicima koji polaze u prvi razred u školskoj 2021-2022 godini, potvrdio je to za Bljesak.info Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Radi se o brojci od oko 1.000 djece za čije je udžbenike Grad Mostar u svom proračunu izdvojio oko 100 tisuća KM, a koji će biti distribuirani po školama.

''Konkretno, sa današnjim danom znamo da se radi o broju od oko 950 djece koji su podnijeli zahtjev za upis. No, to još nije konačno, te će se brojke mijenjati do sredine rujna ove godine'', rekao je Ćorić.

Načelnik odjela za društvene djelatnosti je istaknuo kako je prvenstveno ideja bila da se ide s besplatnim udžebnicima za osam razreda osnovnih škola, no ovu godinu nažalost to nisu uspjeli realizirati.

''Odlučili smo s toga izdvojiti sredstva za prve razrede, a sljedećih godina se nadamo da ćemo biti u mogućnosti uključiti i više djece. U prosjeku oko 80 KM stoje udžbenici za djecu što izvode nastavni plan po Hrvatskom jeziku, dok je za djecu koja izvode nastavu po Bosanskom jeziku taj iznos 85 KM'', dodao je.

Grad će doznačiti financijska sredstva svakoj školi i iste će nabaviti udžbenike i distribuirati ih roditeljima na početku školske godine. Ravnatelji su zatim prilikom upisa djece u prve razrede osnovnih škola, dužni obavijestiti roditelje o ovoj informaciji.

Prema instrukciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ škole trebaju obaviti sve pripreme za upis učenika u I razred osnovne škole.

Podsjećamo, prvi razred školske 2021./22. godine će se upisati djeca koja do 1. ožujka 2021. navršavaju pet i pol godina. Nadležno općinsko tijelo uprave, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i procjenu Povjerenstva za upis učenika u prve razrede, može dopustiti da obvezno školovanje počne godinu ranije ili kasnije, ako je to u najboljem interesu djeteta.

O terminima dostavljanja ostale dokumentacije kako i točnim datumom provođenja ostale aktivnosti predviđenih za upis u prvi razred skladno Zakonu, škola je obvezna pravodobno putem web stranice, e-maila, telefonski, pošto i sl.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close