Obrazovanje ne smije stati

Bandić: Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke nošenja maski

UNICEF konstantno poziva škole da budu među prvim javnim prostorima koji će biti otvoreni
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 09. 2020. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti Nadija Bandić smatra da je od početka nastave u novoj 2020/2021. školskoj godini u Federaciji BiH, usprkos nekad proturječnim stavovima roditelja i obrazovnih vlasti, iskazan visoka razina kolektivne odgovornosti, a obrazovni sustav je dokazao da mora biti adaptiran, fleksibilan, spreman da se oslobodi tradicionalnih formi učenja i poučavanja, piše Fena.

Kako je najavila u razgovoru za Fenu očekuje se da će se sukcesivno sva djeca vratiti u školske klupe, ako ne dođe do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Globalna kriza učenja

''Ovo je zasigurno ključni trenutak, u globalnoj krizi učenja. Trebamo rekonceptualizirati okolnosti u kojima će svako dijete steći vještine koje su mu potrebne za životne izazove te omogućiti da svako dijete, uključujući i najmarginaliziranije, ima jednake mogućnosti da ostvari puni potencijal'', naglasila je.

Podsjeća da je, od prvog rujna kad je nastavni proces započeo u KS, svih deset županija velikim dijelom vratilo učenike u školske klupe. U punom kapacitetu, uz poštivanje epidemioloških mjera posebno propisane udaljenosti između učenika (tamo gdje je to bilo moguće, u skladu s prostornim kapacitetima škola) do podijeljenosti učenika u grupe, po kombiniranom modelu nastave.

''Očekuje se također da se učenici drugog i trećeg razreda srednje škole u Kantonu Sarajevo vrate u školske klupe od 12. listopada, po modelu koji će biti fleksibilan i prilagođen specifičnostima svake odgojno-obrazovne ustanove. Prijedlog je da se, naizmjenično, jedan tjedan školi realizira nastavni proces, a drugu da učenici dobiju nastavne sadržaje putem platforme'', pojasnila je.

Kako je kazala, roditelji i dalje imaju mogućnost da se izjasne ako ne žele da im djeca pohađaju redovan nastavni proces i ako smatraju da je najbolja opcija za njihovo dijete isključivo online nastavni model dostave nastavnog materijala i organiziranje konzultativne nastave s predmetnim nastavnicima.

Škole moraju biti otvorene

Kako Bandić naglašava, tim aktivnostima približavamo se zahtjevima međunarodnih organizacija kao što je UNICEF koji konstantno poziva škole da budu među prvim javnim prostorima koji će biti otvoreni. Na osnovu njihovih analiza, škole nisu glavni pokretači epidemije u državama i ne postoje poznati dokazi o korelaciji između stope prijenosa bolesti i otvorenih ili zatvorenih škola.

''Dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola su ogromni, uz dugoročne implikacije po učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece. Ako ne damo prioritet ponovnom otvaranju škola u punom kapacitetu, vidjet ćemo poništavanje svega što je postignuto u obrazovanju. Najbolji interesi djece moraju biti u središtu odlučivanja o tome kad će se škole u potpunosti otvoriti, za svu djecu'', istaknula je.

Kako Bandić kaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti koordiniralo je, u periodu od kad je nastava počela u FBiH, procesom prikupljanja podataka sa županijske razine o neophodnim higijenskim potrepštinama koje su nabavljene u suradnji s UNICEF-om Bosne i Hercegovine.

Uspostavljena je jača sprega između obrazovanja i zdravstva, županijska ministarstva obrazovanja načinila su kvalitetne setove neophodnih materijala u kojima su definirani svi segmenti odgojno-obrazovnog rada.

Najbolji modeli

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u skladu s koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, objedinilo je sve najbolje modele za početak nastave i proslijedilo ih kantonalnim ministarstvima obrazovanja da bi sve bilo što ujednačenije na nivou Federacije BiH.

Urađeni su i planovi za krizno djelovanje na razini odgojno-obrazovnih ustanova i formirani operativni timovi za njihovu provedbu.

Epidemiološke preporuke koje su propisali nadležni zavodi za javno zdravstvo ispoštovane su, kako je kazala, u velikoj mjeri. Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke koje se odnose na nošenje zaštitnih maski.

''Poslije perioda prilagođavanja i pojašnjenja zdravstvenih stručnjaka situacija je mirnija, sve se polako vraća u redovne tijekove'', kaže Bandić.

Dodaje da županijska ministarstva obrazovanja i znanosti prate situaciju u školama, imaju jasne hodograme djelovanja u slučaju da se pojavi zaraza virusom Covid-19. Zavodi za javno zdravstvo su u kontinuiranoj suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, pomažu im u provedbi propisanih zdravstveno-epidemioloških mjera.

Nastava u novoj 2020/2021. školskoj godini u Federaciji Bosne i Hercegovine odvija se, u svih deset županija na jedan od modela nastavno-obrazovnog procesa, u skladu s mogućnostima, resursima i potrebama svake od županija. Prvog rujna nastava je počela samo u Županiji Sarajevo, a sedmog rujna pridružilo se još sedam županija. U ZDŽ nastava je počela osmog rujna, a u USŽ četrnaestog rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close