APTF

Mostarski studenti učili o 'pametnoj' poljoprivredi

Riječ je o radionici RASMUS projekta VIRAL kojoj su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 03. 2022. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi održana je u srijedu na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o radionici ERASMUS projekta VIRAL kojoj su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti. 

Foto: APTF / Mostarski studenti učili o 

Radionica je obuhvatila tri oblasti: primjena IoT sustava u poljoprivredi, upotreba GIS aplikacija i geoportala s ciljem racionalnijeg korištenja i zaštite resursa u poljoprivredi te novi trendovi u uzgoju trešnje.

Predavanja su održali prof.dr.sc. Miljan Cvetković i mr.sc. Milan Šipka s Univerziteta u Banja Luci i prof.dr.sc. Aljo Mujčić i doc.dr.sc. Alma Šaćerbegović s Univerziteta u Tuzli.

Informacijsko-komunikacijska tehnologija u poljoprivredi (IKT u poljoprivredi), poznata i kao e-poljoprivreda ili pametna poljoprivreda, fokusira se na upotrebu različitih IKT tehnologija, proizvoda i usluga u cilju unapređenja ove važne ekonomske grane.

Na radionici su ujedno predstavljeni i uređaji koji su kupljeni u okviru projekta VIRAL  kao što su ekoNET, Portable Laser Area Meter, Plant Growth Chamber, Raspberry Pi te razni senzori koji mogu pomoći studentima da što bolje upoznaju IKT tehnologiju.

S obzirom na aktualnost ovog područja i veliki interes za primjenu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u pripremi je još niz ovakvih radionica, ali i modula za studente, navode s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Foto: APTF / Mostarski studenti učili o 
Kopirati
Drag cursor here to close