Angažman vanjskih suradnika

Inspektori pronašli milijunske iznose neplaćenih poreza kod javnih sveučilišta

Problem je, kako kažu rektori sveučilišta koji su prošli kontrole, stopa po kojoj se obračunavaju porezi i doprinosi za vanjske suradnike, ali i angažmane profesora u domaćim i međunarodnim projektima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 10. 2021. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna sveučilišta u Federaciji Bosne i Hercegovine nalaze se u velikim problemima uzrokovanim kontrolama poreznih inspektora koji su utvrdili milijunske iznose neplaćenih poreza po osnovu doprinosa za angažman vanjskih suradnika i asistenata, upozoreno je tokom zasjedanja Rektorske konferencije BiH u Zenici.

Problem je, kako kažu rektori sveučilišta koji su prošli kontrole, stopa po kojoj se obračunavaju porezi i doprinosi za vanjske suradnike, ali i angažmane profesora u domaćim i međunarodnim projektima.

Prof. dr. JUSUF DURAKOVIĆ, predsjedavajući Rektorske konferencije BiH, kaže: "Želi se pogrešna slika poslati u javnost da mi ne želimo plaćati porez, da mi ne plaćamo porez. Mi plaćamo porez, porez se mora plaćati, ali porez po stopi od 20 i nešto posto. Porezni ured je utvrdio da bi to trebali biti porezi po stopi od 60 posto."

Rektori javnih sveučilišta složni su u ocjeni da je jedini način da se izađe iz trenutne situacije izmjena Federalnog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Javna sveučilišta očekuju značajniji podršku Vlade Federacije, a na nedavnom sastanku sa federalnim premijerom dobili su uvjeravanja da će se pokušati iznaći najbolji model oporezivanja u visokom obrazovanju.

Ovakav probem nije zabilježen na sveučilištima u Republici Srpskoj.

Enes Hasić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, ističe: "Ponekad se zaboravlja ključna činjenica da je okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini visoko obrazovanje definirano kao djelatnost od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da u ovim nekim tumačenjima ovoga što se događa i primjenjuje, način na koji se primjenjuje, taj se interes zaboravlja."

Iz Porezne uprave Federacije su kazali da zbog porezne tajne ne mogu govoriti koliko je utvrđeno poreznih obaveza kod javnih sveučilišta. nešto više od 17 milijuna maraka predmet je žalbi koje razmatra Ministarstvo financija Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close