WhatsApp nastava?

Zašto nam gurate djecu u imaginarni svijet iz kojeg se vrlo teško vraćaju?!

Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 04. 2021. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić i ravnatelja srednjih i osnovnih škola, koji je održan u petak u Širokom Brijegu, donesene su nove odluke o nastavku školske nastave u ŽZH.

Dogovoreno je kako u ponedjeljak, 19. travnja i utorak 20. travnja u školu kreću učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, odnosno učenici 9. razreda, te trećih (strukovna škola) i četvrtih (četverogodišnja i gimnazija) razreda u srednjoj školi.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH je u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo ŽZH kako bi donijeli iduće odluke o početku nastave.

Učenici ostalih razreda će krenuti od srijede, 21. travnja s redovnom nastavom ako dnevna izvješća Zavoda o brojkama zaraženih budu u opadanju.

Nastava u većim razredima bi se odvijala u dvije grupe po ranijem modelu, a gdje su manji razredi nastava bi išla redovito u normalnom tijeku.

Nakon ove odluke, javnosti je upućeno pismo roditelja učenika osnovnih i srednjih škola ŽZH, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospodo!

Opet priopćenje o odgodi nastave bez uzimanja u obzir potreba djece i roditelja. Vaše odluke su neprihvatljive s obzirom na situaciju u kojoj se djeca već dugo nalaze. Održavanje nastave u većini škola, posebice po selima, je bez rizika moguće. Ako već moraju biti donesene selektivne odluke, zašto onda ne održavati nastavu u svim razredima gdje je to moguće. Naime, najveći dio osnovnih škola ima odjeljenja s čak i premalo učenika. Nažalost!

Jedino u tim školama su se od početka pandemije poštovale sve mjere za zaštitu od zaraze. (mjerenje temperature, raspored sjedenja, učiteljice i učitelji su koristili maske, pridržavanje razmaka na odmorima). Tko će sad razumjeti vašu odluku!

Vi govorite o online nastavi, ali ona to nije, Može se samo govoriti o WhatsApp nastavi gdje djeca dobiju zadatke bez razjašnjenja, jer učitelji ne mogu preko mobitela objasniti lekcije kao što je to u učionici. Znači, roditelji to trebaju uraditi s djecom. A kada? Uvečer kad dođu s posla? Jesu li tada i roditelji i djeca sposobni rješavati zadano gradivo?

A što je s mentalnim zdravljem djece? Dovoljno su frustrirani i istrgnuti iz normalnog života. Hoćemo li ih prepustiti mobitelu, tabletu, televiziji i raznim, često štetnim, sadržajima? Gurate ih u imaginarni svijet iz kojeg se djeca, posebice mlađa, vrlo teško vraćaju.

Kako razumjeti da za druga područja javnog života ova ograničenja ne vrijede?

Trgovine prepune, maska i razmak nepoznanica. Kafići prepuni, maska i razmak nepoznanica, kladionice otvorene i pune.

Mi roditelji, a i naša djeca se osjećamo jadno. Jedino nama naredite i zatvorite škole. A gdje su službe koje bi trebale kontrolirati pridržavanje mjera zaštite od zaraze u drugim područjima javnog života? Nije dovoljno samo kontrolirati je li naljepnica, s upozorenjem na pridržavanje mjera, na vratima. Zašto se i tu ne ide na online usluge kao i u školama, Sigurno je poznato i ministarstvu i ravnateljima i stožeru da učenici, a posebice učenici osnovnih škola, nisu uzrok nekontroliranom porastu broja zaraženih, Zašto kažnjavati samo učenike, prosvjetne djelatnike i roditelje, kad postoje mnoga bolja rješenja koja su sigurno i vama poznata?

S poštovanjem,

Roditelji učenika osnovnih i srednjih škola ŽZH

Kopirati
Drag cursor here to close