Posjet

Studenti iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva otputovali na Siciliju

Incijativu realiziraju veleposlanstvo Italije u Sarajevu u suradnji sa Udruženjem 'Luciano Lama' iz Enne (Sicilija), koje već dvadeset godina organizira boravak djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine kod talijanskih obitelji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 11. 2017. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 21 studenta talijanskog jezika sa Univerziteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru stigla je u Italiju. Sa Trga Skenderija su krenuli na put kako bi sudjelovali na studijskom putovanju na Siciliju koje će trajati od 20.11.2017. do 30.11.2017.

Incijativu realiziraju veleposlanstvo Italije u Sarajevu u suradnji sa Udruženjem 'Luciano Lama' iz Enne (Sicilija), koje već dvadeset godina organizira boravak djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine kod talijanskih obitelji.

Narednih deset dana najbolji studenti talijanskog jezika koje su izabrali njihovi profesori pohađat će tečajeve konverzacije pri Univerzitetu Kore u Enni, a imat će priliku da posjete brojne kulturne i druge institucije na zapadnoj Siciliji.

Incijativa, koju je promoviralo veleposlanstvo Italije kao odgovor na brojne upite koji se odnose na učešće na tečajevima talijankog jezika i mogućnostima studiranja u Italiji, omogućit će studentima da dožive ovo stimulativno iskustvo; veći dio troškova će snositi Udruženje 'Luciano Lama' i veleposlanstvo, koje će preuzeti troškove puta studenata u Italiju.

Ovaj projekat, prvi u nizu, ima za cilj da osnaži univerzitetsku suradnju između Italije i Bosne i Hercegovine. U tom smislu, ovaj projekat se uklapa u projekat dodjele stipendija koje svake godine Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije dodjeljuje bosanskohercegovačkim studentima; programe univerzitetske mobilnosti, naročito u sklopu programa Erasmus+; i suradnje veleposlanstva sa univerzitetima i studentima talijanskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Cilj je da se studenti uključe u projekte iz oblasti kulture koje organizira veleposlanstvo. U rujnu, na primjer, povodom turneje Vinicia Capossele u Bosni i Hercegovini, studenti su sudjelovali na način da su recitovali na pozornici prevode stihova koje su sami preveli i koji su objavljeni kao knjižica prijevoda pjesama kako bi se publici približili tesktovi pjesama, priopćeno je iz veleposlanstva Italije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close