O znanosti i vjeri

Promovirana knjiga dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Prof.dr.sc. Stipe Kutleša je u izjavi za medije rekao da je ovu knjigu teško predstaviti ukratko, jer u njoj je opisan odnos znanosti i vjere.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 01. 2018. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je promocija knjige pod nazivom 'Geniji, varalice i oni treći - ogledi o odnosu znanosti i vjere' autora prof.dr. Ivice Musića, koji je dekan navedenog fakulteta.

Prof.dr.sc. Stipe Kutleša je u izjavi za medije rekao da je ovu knjigu teško predstaviti ukratko, jer u njoj je opisan odnos znanosti i vjere.

"Znanost je nešto što vrijedi cijeniti, između vjere i znanosti je postojao odnos takav da se smatralo da su religija, vjera, ali i Crkva počele razvoj znanosti", kazao je između ostaloga Kutleša, koji je recenzent knjige.

Ravnatelj 'Naših ognjišta' fra Gabrijel Mioč, u čijem je nakladništvu knjiga ugledala svjetlo dana izjavio je da je knjiga za mudre ljude, a ima što reći i za one koje uče.

"Preporučam knjigu svima koji žele mudre misli i poruke saznati, neka je pročitaju. To je knjiga koja je i teološka i filozofska i literarna i sve zajedno. Religija i znanost jedna bez druge ne mogu, moraju se uvažavati da idu paralelno jedna uz drugu", rekao je fra Mioč.

Doc. dr. sc. Jela Sabljić-Vujica je istaknula da 'Ogledi' provociraju svojim jezikom, a polemički ton knjige mora se razumjeti kao izazov ustaljenom poretku stvari. "Njena je rečenica izazivačka: bogata aluzijama, inverzijama, hiperbolama, antitezama i upravo kao takva, retorički bujna i zasićena, ona nadire u pomireni, uravnoteženi tijek znanstvene matrice", istaknula je Sabljić- Vujica.

Kao jedan od predstavljača bio je i fra Marinko Šakota koji je kazao kako je prof. Musić u svojoj knjizi svjestan da je istina koja nas oslobađa gotovo uvijek istina koju radije ne bismo čuli.

Kopirati
Drag cursor here to close