Stipendije

38.000 KM za 54 studenta i srednjoškolca

Srednjoškolska stipendija na godišnjem nivou iznosi 450, a studentska 900 KM.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 11. 2023. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče u subotu je studentima i učenicima dodijelio stipendije u ukupnom iznosu od oko 38.000 KM.

Stipendiju su ove školske i akademske godine dobila 54 studenata i srednjoškolca, što je za 25 godina, koliko Medžlis Žepče realizira ovu aktivnost, ukupno 882 stipendista.

Društvena odgovornost

Srednjoškolska stipendija na godišnjem nivou iznosi 450, a studentska 900 KM, piše MINA. 

Glavni imam Džafer-ef. Gračić je na prigodnoj svečanosti predstavio Fond za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Žepče, podsjetivši na njegov kontinuitet, razvoj i uključenost džematlija u cjelokupni projekat.

Uputio je i nekoliko poruka prisutnim stipendistima, podsjetivši ih na društvenu odgovornost obrazovanih osoba.

"Ove stipendije možete opravdati tako što ćete biti najbolji studenti i uvijek biti na raspolaganju svom društvu i svojoj Zajednici, jer sve ispod toga za nas je luksuz", poručio je efendija Gračić.

Svečanosti je prisustvovao i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je učenicima i studentima poručio da osobni razvoj pojedinca može i treba rezultirati jakom društvenom zajednicom.

Na natječaj za dodjelu ove stipendije se prijavljuju učenici i studenti s područja MIZ Žepče, a osnovni uslov koji trebaju ispunjavati je odličan ili vrlodobar školski i studijski uspjeh.

Financijska pomoć 

"Stipendija mi puno znači u vidu podrške i potpore, zbog financija moje obitelji, ali i zbog mene same. Stipendiju sam dobivala u srednjoj školi i tijekom studija. Nadam se da ću u budućnosti i ja imati mogućnost pomagati i podržavati studente i ovaj Fond", rekla je Hašija Prijić, studentica Pravnog fakulteta u Zenici.

Od 2014. godine, Medžlis dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom "Abdulvehab Ilhamija", za studenta s najboljim prosjekom ocjena.

Dobitnik ove stipendije je već drugu godinu Mirad Fišić, student Pravnog fakulteta, čiji je prošlogodišnji prosjek ocjena 9,7.

Foto: MINA / Mirad Fišić, student Pravnog fakulteta

"Iznimna je čast i zadovoljstvo biti dobitnik stipendije. Ona nosi i ozbiljnu odgovornost zbog sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju koji je veliki čovjek u povijesti Bosne i Hercegovine. Trudom tijekom školovanja nastojim ispuniti barem djelić onoga za što se i on borio", rekao je Fišić. 

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom Medžlisu djeluje od 1999. godine.

Iako se radi o jednom od manjih medžlisa Islamske zajednice, do sada je podijeljeno oko pola milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close