Afera Cambridge Analytica

Zuckerberg pozvan na svjedočenje: Facebook nezakonito koristio podatke!

Britanski regulator je naveo da je od 7. ožujka tražio od Cambridge Analytice pristup njihovim predmetima i podacima, ali da nije dobio odgovor.
Sci-Tech / Internet | 20. 03. 2018. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska agencija za kontrolu informacija i osobnih podataka zatražila je u utorak dopuštenje da pretraži urede tvrtke Cambridge Analytica, koja je optužena da je ilegalno pribavila podatke korisnika Facebooka, čiji je vlasnik Mark Zuckerberg pozvan pred parlamentarno povjerenstvo.

"Tražimo dopuštenje da kao kontrolni organ pretražimo servere i provjerimo podatke", objasnila je u utorak na BBC Radiju 4 Elizabeth Denham, koja vodi Information Commissionner's Office (ICO), neovisnu agenciju zaduženu za kontrolu sektora i zaštitu osobnih podatka, prenosi Hina.

Britanski regulator je naveo da je od 7. ožujka tražio od Cambridge Analytice pristup njihovim predmetima i podacima, ali da nije dobio odgovor.

Povjerenstvo očekuje da se Zuckerberg izjasni

Denham je također precizirala da je tražila i postigla od društvene mreže Facebook da prekine vlastitu istragu, kako ne bi kompromitirala njihovu.

ICO želi utvrditi je li postojalo dovoljno suglasnosti korisnika Facebooka u pogledu podjele njihovih podataka uz aplikaciju.

Britansko parlamentarno povjerenstvo je u utorak tražilo od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga da se pred njima izjasni i ocijenilo da su njegova službena objašnjenja do sada stalno potcjenjivala opasnost prikupljanja osobnih podataka korisnika bez njihovog dopuštenja što se pokazalo neispravnim.

Oni očekuju njegovo izjašnjavanje do ponedjeljka.

U ponedjeljak navečer je Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, čvrsto zanijekala da je prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača, javlja Al Jazeera.

Vodstvo CA je također optuženo da je namjeravalo pomoću prostitutki korumpirati političare.

Tv-kanal Channel 4 News je emitirao u ponedjeljak istragu u kojoj je generalni direktor CA Alexander Nix snimljen skrivenom kamerom govori o tehnikama onemogućavanja političkih suparnika.

EU se bavi povezanošću s Trumpovom kampanjom
Službe zadužene za zaštitu podataka u EU-u su se u utorak bavile aferom Cambridge Analiytica, povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa.

Ta tema je bila na rasporedu sastanka tih službi u Bruxellesu, navela je Europska komisija, čija predstavnica u utorak u Washingtonu traži objašnjenja od Facebooka.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je najavio u ponedjeljak da će eurozastupnici temeljito ispitati to neprihvatljivo kršenje prava na povjerljivost podataka, koje su otkrili New York Times i The Observer.

Službe zadužene za zaštitu podatka u zemljama EU će razgovarati o toj temi na sastanku u utorak u Bruxellesu, navela je Komisija koja želi da ti organi pokrenu istragu kao što su već učinili u slučaju afere o Uberu.

Američki dužnosnici ranije su pozvali na istragu, dok se kampanja #DeleteFacebook zahuktava, a Mark Zuckerberg šuti.

Kako prenosi The Guardian, Facebook je objavio da će neovisni tim digitalnih forenzičara provesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija Cambridge Analytica i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije Global science research (GSR).

"Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korištenja Facebooka i neprihvatljivo kršenje povjerenja i obveza koje su ove grupacije preuzele", naveo je Facebook u priopćenju.

Poziv Zuckerbergu da svjedoči

Angažiranje forenzičara i ta rečenica iz priopćenja teško će biti dovoljni da se ugasi požar, pa su dužnosnici u SAD-u i Velikoj Britaniji pozvali prvog čoveka kompanije Marka Zuckerberga da svjedoči.

"Vrijeme je da se on prestane kriti iza svog Facebook profila", naveo je britanski zastupnik konzervativaca Damian Collins, predsjednik odbora za digital, kulturu, medije i sport.

On je samo jedan od dužnosnika koji je pozvao državne organe da provedu istragu, ali i da se saslušaju čelnici iz drugih IT giganata poput Twittera i Googlea.

U međuvremenu, pojavljuju se svjedočenja 'insajdera' iz same kompanije. Sandy Parakilas, menadžer operativnog sustava platforme na Facebooku, koji je u razdoblju od 2011. do 2012. bio odgovoran za politiku čuvanja podataka u sustavu od upada trećih strana, rekao je za Guardian da je upozorio visoke rukovoditelje kompanije da zbog tadašnjeg relaksiranog pristupa zaštiti podataka riskiraju veliki upad u sustav.

Parakilas je rekao da je Facebook imao uvjete korišctenja i podešavanja koje "ljudi nisu čitali ili razumjeli", a kompanija nije koristila svoje mehanizme izvršenja, uključujući i revizije eksternih programera, kako bi osigurala da se podaci ne zloupotrebljavaju.

Na pitanje Guardiana kakvu kontrolu ima Facebook nad podacima koji su predani vanjskim programerima, odgovorio je: "Nula. Apsolutno je nema. Jednom kada podaci napuste Facebook servere, nije bilo nikakve kontrole, a nije bilo ni uvida u ono što se događalo".

Kampanja #DeleteFacebook

Istovremeno, svoju borbu vode "obični ljudi" kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Facebook u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vrijeme, a u najgorem slučaju nešto što vam doista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Svjetski mediji objavljuju uputstva za brisanje profila s Facebooka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji funkcioniraju pod kapom "velikog F" - Instagrama i WhatsAppa.

Proces brisanja profila s Facebooka je prilično jednostavan, ali postoje i priče o tome da nikada ne možete potpuno ukloniti sve što ste "poklonili Facebooku" jer postoji takozvani "profil u sjeni" u kojem se skladište vaše navike, odnosi s drugim ljudima i slično.

Mediji još prenose da je pod utjecajem pada cijena dionica Facebooka zbog otkrića o manipulacijama s osobnim podacima na toj društvenoj mreži, burza na Wall Streetu u ponedjeljak završila u minusu.

Kopirati
Drag cursor here to close