Za dobrobit svih

YouTube napravio veliki korak u zaštiti glazbenika od umjetne inteligencije

Kompanija je najavila suradnju s Universal Music Groupom i poznatim glazbenicima UMG-a.
Sci-Tech / Internet | 22. 08. 2023. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od pjesama koja je ove godine privukla pažnju te koja je ostvarila veliki broj pregleda na YouTubeu jest "Heart on my sleeve", za koju se čini da je izvode Drake i Weeknd.

No iako se u pjesmi zaista koriste njihovi glasovi, popularni glazbenici nemaju veze s tom pjesmom, već je ona u potpunosti nastala korištenjem AI alata koji je osim same glazbe odlično reproducirao i njihove glasove. Samo ta pjesma dovoljno nam dobro pokazuje mogućnosti, ali i opasnosti umjetne inteligencije, a postavlja se i pitanje autorskih prava.

Smije li se AI trenirati na takvom autorski zaštićenom sadržaju te smije li umjetna inteligencija koristiti glasove poznatih glazbenika za stvaranje vlastitih pjesama?

Korištenje AI-ja

Protiv umjetne inteligencije, to je sada već jasno, ne treba se boriti jer je ta borba osuđena na propast. Umjesto toga treba se naučiti koristiti AI-em, ali i donijeti neka pravila i okvire kako se korištenjem ne bi kršila autorska prava i zakoni.

Glazbenike i slušatelje zato treba educirati te postaviti nekakav okvir u kojem bi svi bili zadovoljni, odnosno kojim se ne bi stopirao ili kočio razvoj tehnologije, ali i kako ta tehnologija ne bi negativno djelovala na glazbenu industriju.

YouTube u partnerstvu s Universalom i glazbenicima poput Rosanne Cash, Ryana Teddera iz OneRepublica i drugima napravio je korak u tom smjeru te su pokrenuli "Music AI Incubator". Ovaj inkubator trebao bi glazbenicima omogućiti eksperimentiranje s umjetnom inteligencijom unutar nekih zadanih pravila s ciljem zaštite glazbenika i njihova rada.

Osim pokretanja inkubatora koji uključuje glazbenike UMG-a, YouTube je i objavio tri, kako su ih nazvali, principa glazbene industrije za umjetnu inteligenciju. Prvi princip odnosi se na prepoznavanje činjenice kako je umjetna inteligencija već prisutna i tu tehnologiju trebaju zajedno prihvatiti sa svojim glazbenim partnerima, a ona će omogućiti ambiciozne nove formate kreativnosti.

Novo doba

U drugom principu naglašava se kako s AI dolazi novo doba kreativnog izražavanja, ali ono mora uključivati odgovarajuću zaštitu glazbenika. U trećem principu iz ove tvrtke naglašavaju kako su izgradili vodeću organizaciju sigurnosti i povjerenja te pravila vezana uz sadržaj i njih misle skalirati na AI.

Kako bi rad glazbenika bio zaštićen, iz YouTubea kažu kako će koristiti svoj postojeći sustav za upravljanje autorskim pravima Content ID, kao i sustav koji će glazbenicima pomoći u odabiru načina na koji će se njihova glazba koristiti, ali i kako mogu biti plaćeni kada njihov autorski zaštićeni koriste drugi, uključujući i AI.

Iz UMG-a ranije su upozoravali kako umjetna inteligencija treba biti regulirana te su pozivali na zaštitu autorskih prava glasova glazbenika koje AI može koristiti u pjesmama. No dok su se s jedne strane borili protiv kršenja autorskih prava, kompanija je prije nekoliko mjeseci najavila razvoj vlastitih tehnoloških inovacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Prema predsjedniku i CEO-u UMG-a Lucianu Graingeu, ne bi se trebali brinuti hoće li AI zamijeniti ljude jer umjetna inteligencija nema onu važnu iskru koja pokreće najtalentiranije glazbenike da najbolje rade svoj posao te zaključuje: Od Mozarta preko The Beatlesa do Taylor Swift, genijalnost nikada nije bila slučajna.

Kopirati
Drag cursor here to close