Kaže sud

Ono što stvara umjetna inteligencija ne može biti zaštićeno autorskim pravima

Revolucionarnom odlukom američki sud uskraćuje zaštitu autorskih prava umjetnosti generiranoj umjetnom inteligencijom, što izaziva burne rasprave o biti ljudske kreativnosti.
Sci-Tech / Internet | 21. 08. 2023. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki sud donio je presudu protiv autorskih prava za umjetnička djela generirana umjetnom inteligencijom. Odluka je donesena u kontekstu tužbe koja uključuje odbijanje Američkog ureda za autorska prava da dodijeli autorska prava Stephenu Thaleru za sliku generiranu umjetnom inteligencijom proizvedenu pomoću njegovog algoritma Creativity Machine, piše The Hollywood Reporter.

Thaler je više puta pokušao osigurati autorska prava za sliku prema klasifikaciji "rada za najam", što bi vlasnika Creativity Machine označilo kao autora, a Thalera kao vlasnika umjetničkog djela. Međutim, svi su takvi pokušaji dosljedno odbijani.

Tužba na tužbu

Nakon konačnog odbijanja od strane Ureda za zaštitu autorskih prava prošle godine, Thaler je podnio tužbu protiv njih, tvrdeći da je njihovo odbijanje bilo proizvoljno, hirovito... i da nije u skladu sa zakonom. Sutkinja Howell se, međutim, nije složiila s takvim stavom. U svojoj je presudi naglasila da su autorska prava tradicionalno rezervirana za kreacije koje posjeduju vidljiv ljudski utjecaj, naglašavajući da je ljudsko autorstvo temeljni zahtjev za autorska prava.

Sutkinja Beryl A. Howell potkrijepila je svoj stav pozivajući se na prethodne slučajeve, poput zloglasnog slučaja selfija majmuna. Kako bi ilustrirala kontrastni primjer, spomenula je slučaj u kojem je žena sastavila knjigu od sadržaja za koji je vjerovala da je nadnaravno diktiran, a koji se kvalificirao za zaštitu autorskih prava zbog očitog ljudskog angažmana, prenosi Zimo.

Ipak, sutkinja Howell također je priznala dinamiku koja se razvija između autorskih prava i umjetne inteligencije. Kako umjetnici sve više koriste umjetnu inteligenciju kao kreativni alat, pojavit će se zamršena pitanja u vezi s opsegom potrebnog ljudskog angažmana u umjetnosti generiranoj umjetnom inteligencijom. Napomenula je da AI modeli često crpe iz već postojećih radova tijekom svoje obuke.

Čeka se žalba

Kao odgovor na presudu, Stephen Thaler planira uložiti žalbu. Njegov odvjetnik, Ryan Abbot iz Brown Neri Smith & Khan LLP, izrazio je neslaganje s presudom.

S dužnim poštovanjem, ne slažemo se sa sudskim tumačenjem Zakona o autorskim pravima, rekao je Abbot za Bloomberg.

Američki ured za autorska prava također je izdao izjavu u kojoj podržava odluku suda kao prikladnu.

Pravno sjecište američkog zakona o autorskim pravima i umjetne inteligencije ostaje neizvjesno, što dokazuje sve veći broj povezanih sudskih slučajeva.

Primjerice, ranije ove godine, nekolicina autora pokrenula je pravni postupak protiv OpenAI-ja i Mete, navodeći zabrinutost zbog prakse "struganja" podataka njihovih modela. Slično tome, programer i odvjetnik Matthew Butterick podnio je tužbu zbog navodnog piratstva softvera od strane Microsofta, GitHuba i OpenAI-ja kroz njihove aktivnosti struganja podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close