Pogled u svemir

Xiaomi radi na naprednoj značajki za mobilnu astrofotografiju

Xiaomijev patent detaljno opisuje softverski algoritam kamere koji stoji iza time-lapse fotografiranja noćnog neba i zvjezdanih tragova.
Sci-Tech / Internet | 19. 04. 2022. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da nema značajne razlike u mogućnostima fotografiranja kod današnjih vrhunskih mobitela, proizvođači moraju smišljati inovativne značajke ne bi li istaknuli svoje nove uređaje.

Tako, primjerice, Apple pruža Photographic Styles na iPhoneu 13, dok Samsung na novim S22 modelima nudi Adaptive Pixel značajku.

Toga je svjestan i Xiaomi, koji se sa svakom novoj linijom pametnih telefona trudi korisnicima pružiti ''nešto više''.

Kako prenosi Gizmochina, tvrtki je sada dodijeljen i patent za automatsku softversku tehnologiju za fotografiranje noćnoga neba – ''night sky, star trails, time-lapse photography''.

Naime, Xiaomijev patent detaljno opisuje softverski algoritam kamere koji stoji iza time-lapse fotografiranja noćnog neba i zvjezdanih tragova.

Prvo, kada korisnik uključi Star Trails način rada u aplikaciji kamere, ona će se automatski fokusirati na noćno nebo te odrediti najprikladnije postavke fotografiranja, javlja Bug.

Telefon tada mora ostati u istoj poziciji, budući da je ipak riječ o time-lapse fotografiranju. Algoritam zatim pohranjuje fotografije kako bi interpretirao sve potrebne podatke te stvorio kratki videozapis koji prikazuje time-lapse ''putovanje'' zvjezdanih tragova koji se formiraju na ekranu.

Očekuje se da će kineska tvrtka predstaviti Stair Trails način rada sa svojim sljedećim flagship telefonom, a to bi, kako se nagađa, mogao biti Xiaomi 12 Ultra, koji će se navodno pojaviti na kineskom tržištu već sljedećeg mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close