Nema oglašivača

X je u većim problemima nego što se mislilo

Kompanija za konzalting Ebiquity objavila je podatke o broju velikih oglašivača na platformi X, a oni pokazuju drukčiju sliku u odnosu na uvjeravanja Muska i Yaccarino.
Sci-Tech / Internet | 24. 10. 2023. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: AFP / Ilustracija

Jedna od posljedica Muskova preuzimanja Twittera bila je gubitak brojnih oglašivača kojima se nije svidio smjer u kojem se kompanija kretala, odnosno neki potezi koje je novi šef poduzeo, pogotovo oni vezani za moderiranje sadržaja.

S obzirom na to da Twitter većinu prihoda dobiva od reklama, Musk je pokušao sanirati štetu i vratiti povjerenje oglašivača pa je na mjesto izvršne direktorice doveo Lindu Yaccarino, no ako ćemo suditi po posljednjim medijskim natpisima, čini se da ni ona uspjela preokrenuti negativne trendove.

Oglašavanje ne ide

Prema novom izvještaju Insidera, situacija s oglašavanjem puno je lošija nego što se mislilo te je većina najvećih oglašivača, odnosno kompanija koje su najviše plaćale Musku za oglase, odustala od reklamiranja na njegovoj platformi.

Te se informacije temelje na podacima kompanije za konzalting Ebiquity i u suprotnosti su s tvrdnjama Muska i Yaccarino prema kojima se većina oglašivača vratila na X. Tijekom gostovanja na Voxovoj konferenciji Code prošli mjesec Yaccarino je tvrdila kako oko 90 posto najvećih oglašivača na platformi ponovno kupuje oglase na X-u tijekom posljednja tri mjeseca, javlja Zimo.

Također, najavila je i kako očekuje da će kompanija sljedeće godine poslovati s profitom.

Podaci Ebiquityja, koji surađuje sa 70 od 100 oglašivača koji najviše troše na reklame, uključujući i kompanije poput Googlea, Walmarta i General Motorsa, daju potpuno drukčiju sliku.

Kupovanje oglasa

Naime, prema tim podacima samo su dva njihova klijenta kupila oglase na platformi X prošli mjesec, što je veliki pad u odnosu na rujan prošle godine, kada je ta brojka iznosila 31. Takav pad nismo nikada prije vidjeli na drugim velikim oglašivačkim platformama, komentirao je Ruben Schreurs iz kompanije.

Loše informacije za X dolaze i od kompanije za digitalni marketing Similarweb, čiji podaci pokazuju da je promet na toj mreži znatno smanjen, što pokazuje kako su korisnici te mreže potražili alternativne platforme.

Iako je platforma X uvela mjesečnu pretplatu, kompanija i dalje najviše zarađuje od oglasa, tako da je jasno kako napuštanje oglašivača djeluje na financije te društvene mreže te prihodi od pretplate sigurno ne mogu nadoknaditi veliki gubitak oglasa.

Musku i Yaccarino ne idu u prilog niti nedavne informacije NewsGuarda prema kojima većinu viralnih dezinformacija vezanih uz izraelsko-palestinski sukob koja se objavljuje na platformi X objavljuju osobe s plavom kvačicom, a iz EU-a su nedavno upozorili Muska na lažne vijesti koje se šire tom društvenom mrežom.

Nakon toga su obrisali brojne profile povezane s Hamasom te su uklonili ili označili brojne objave povezane s tim sukobom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close