Prvi korak

Usluge iz javne uprave građani će dobiti preko mobitela ili računala

Uspostavljena infrastruktura za ostvarivanje elektronskih usluga
Sci-Tech / Internet | 18. 10. 2017. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi put u BiH uspostavljena je nedostajuća infrastruktura za nesmetano pružanje potpunih transakcijskih usluga koje uprava pruža poslovnim subjektima i građanima uz pomoć inovativne informacijske i komunikacijske tehnologije.

To je samo jedan od rezultata projekta "Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge" koji je i službeno danas okončan.

''Mogućnost da sa vašeg računala ili pametnog telefona realizirate uslugu iz domena javne uprave više nije kuriozitet i naučna fantastika već potreba i nužnost'', istaknuo je koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Da je infrastruktura u funkciji provjereno je i na pilot uslugama koje pojedine institucije na nivou BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH pružaju.

'' Tako će u Brčko Distriktu BiH biti moguće kompletan proces prijave i okončanja natječaja za institucije Brčko Distrikta BiH realizirati elektronski. Na nivou Vijeća ministara, poslovni subjekt će biti u mogućnosti podnijeti elektronski zahtjev za usluge iz domena mjeriteljstva, izvršiti plaćanje potrebnih  pristojbi elektronskim putem i zaprimiti potrebna rješenja i  službene dokumente na adresu. U FBiH i RS su realizirane pilot usluge iz nadležnosti geodetskih uprava i registra nepokretnosti, pa je tako nakon prijave u sistem i podnošenja zahtjeva moguće izvršiti elektronsko plaćanje taksi, dobiti dokumente o uvjerenju o imovini, kopiju katastarskog plana i slično'', rekao je državni koordinator.

To je sve moguće uz pomoć sustava koji je razvijen tim projektom na središnjim točkama kontakta smještenim u generalnim  tajništvima vlada, te integracijom s bazama i sustava pilot institucija u kojima se nalaze podaci.

Projektom su izrađeni i portali koji se odnose na životne događaje i stanja građana i poslovnih subjekata za upravni nivo FBiH i BD BiH gdje bi se zajedno s portalima za nivo VM BiH i RS zaokružila platforma za nuđenje eservisa krajnjim korisnicima, s jedinstvenih lokacija tih upravnih nivoa a u skladu s njihovim nadležnostima.

''Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge je po broju korisnika najkompleksniji projeat e-usluga kojim King ICT zajedno sa konzorcijskim partnerima Lanacom i Lirexom nastavlja aktivno učešće u digitalnoj transformaciji bh. društva'', rekao je direktor KING ICT d.o.o. Adis Pobrić.

On je dodao da će pilot usluge i servisi omogućiti gospodarskim subjektima da na brži i jednostavniji način dođu do potrebnih informacija, a javnoj upravi transparentniji način rada te je pozvao institucije na svim nivoima da se priključe i koriste servise iz tog projekta, a nadležna ministarstva i vlade da u budućnosti osiguraju uslove za nadogradnju i održavanje sistema.

Za implementaciju samog sustava utrošeno je 1.129.000 KM te 456.041 KM za nabavku i isporuku opreme. Novac je osiguran iz Fonda za reformu javne uprave. Uskoro se očekuju i prvi efekti ovog sistema kroz korištenje pilot usluga razvijenih za institucije dok će puni efekti biti vidljivi u budućnosti sa masovnijim korištenjem, priopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close