Zabrinutost zbog AI

Universal Music Group planira povući glazbu s TikToka

Zbog zabrinutosti oko umjetne inteligencije i plaća umjetnika izgledno je da će UMG povući svoj glazbeni katalog sa TikToka tj. neće produžiti ugovor koji traje do 31. siječnja.
Sci-Tech / Internet | 01. 02. 2024. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U otvorenom pismu UMG navodi da TikTok pokušava izgraditi posao temeljen na glazbi "bez plaćanja poštene vrijednosti za glazbu" i optužuje kompaniju da je selektivno uklanjala glazbu umjetnika u razvoju dok je nastavila promovirati već poznate UMG-ove izvođače.

U slučaju da se ugovor o suradnji ne produži glazbeni katalozi Taylor Swift, Drakea, Post Malonea i mnogih drugih umjetnika koje zastupa Universal Music Group (UMG) će biti povučeni s TikToka, prenosi Bug.

Ipak, UMG je ostavio otvoren put pregovorima pod sljedećim uvjetima: osiguranje odgovarajuće naknade za izvođače i tekstopisce, zaštita od preplavljivanja platforme glazbom generiranom umjetnom inteligencijom i jačanje online sigurnosti.

To je u suprotnosti s onime što je TikTok do sada davao. "TikTok je predložio plaćanje naših umjetnika i tekstopisaca po stopi koja je djelić stope koju plaćaju velike društvene platforme na sličnom položaju", naglašava UMG u otvorenom pismu, tvrdeći da oko 1 posto njihovih prihoda dolazi od platforme unatoč TikTokovom ogromnom rastu i prisutnosti u glazbenoj industriji.

Kopirati
Drag cursor here to close