Pokrenuta tužba

TikTok bi mogao platiti milijarde odštete zbog prikupljanja privatnih podataka djece

U tužbi se, osim odštete, traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece.
Sci-Tech / Internet | 21. 04. 2021. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TikTok i njegova matična kompanija ByteDance mogli bi se naći u velikim problemima ako britanski visoki sud donese odluku da su povrijedili dječja prava.

Naime, na londonskom Visokom sudu podignuta je tužba u kojoj se traži odšteta u visini od nekoliko milijardi funti, zbog navodnog ilegalnog prikupljanja privatnih podataka milijuna djece diljem Europe.

Kako je za Reuters objasnila bivša povjerenica za djecu u Velikoj Britaniji Anna Longfield, koja u ovom slučaju zastupa anonimnu 12-godišnjakinju, svako dijete koje je koristilo TikTok od 25. svibnja 2018. godine vjerojatno se našlo na udaru algoritama koji prikupljaju podatke kroz TikTok i prosljeđuju ih nepoznatim trećim stranama.

Roditelji i djeca imaju pravo znati ako se privatne informacije, uključujući brojeve telefona, fizičku lokaciju i videosnimke te djece ilegalno prikupljaju, istaknula je Longfield, javlja Zimo.

Uvjerena je da su TikTok (a onda i ByteDance) prekršili britanske i europske zakone o zaštiti privatnih podataka jer su obrađivali podatke maloljetnika bez dostatnih sigurnosnih mjera, transparentnosti ili pristanka njihovih roditelja.

U tužbi se osim odštete traži da tvrtka obriše sve osobne informacije koje je prikupila od djece.

Procjenjuje se da TikTok u Europi ima oko 100 milijuna korisnika. Koliko od tog broja otpada na djecu, trenutačno je teško reći. No ako sud donese odluku protiv TikToka i odredi odštetu, sva bi djeca korisnici TikToka u Europi mogla imati pravo na odštetu.

Kopirati
Drag cursor here to close