Koriste li ih hakeri već?

Pronađeni opasni sigurnosni propusti u softveru za iPhone i iPad

Nedugo nakon što su objavili verziju softvera za iPad i iPhone 14.5 koja je trebala donijeti veću sigurnost i privatnost korisnika, Apple je morao objaviti novi update s kojim su popravljeni opasni sigurnosni propusti.
Sci-Tech / Internet | 06. 05. 2021. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja verzija Appleova mobilnog operativnog sustava za iPhone i iPad trebala je korisnici tih uređaja omogućiti još veću dozu privatnosti i sigurnosti i zaštititi njihove podatke od trećih strana koje ih iskorištavaju za prikazivanje ciljanih oglasa.

No umjesto još sigurnijeg korištenja Appleovih uređaja, pokazalo se da novi softver dolazi s opasnim sigurnosnim propustima putem kojih bi hakeri mogli pristupiti podacima s telefona, a možda čak i u potpunosti preuzeti kontrolu nad uređajima, upozoravaju na Gizmodu.

Riječ je o tzv. zero-day propustima koji se smatraju najopasnijim jer oni nisu ranije otkriveni pa za njih ne postoje sigurnosni propusti.

Dakle, kada hakeri otkriju do tada nepoznate ranjivosti u softveru mogu ih iskorištavati bez znanja proizvođača tog uređaja (u ovom slučaju Applea) i korisnika tih uređaja, javlja Zimo.

Iz Applea su, nakon saznanja o propustu, brzo reagirali te je početkom ovog tjedna objavljena nova nadogradnja za iOS s kojom su popravljeni propusti.

Jesu li hakeri prije toga iskoristili propuste i dokopali se informacija s iPhonea ili iPada, nije poznato, no prema objavi iz Applea, vrlo je moguće.

Apple je svjestan izvještaja da se propust već aktivno iskorištava, objavili su iz kompanije.

Oba propusta odnose se na browser engine WebKit, a osim u mobilnim uređajima, isti se propusti odnose i na propust u Macovima, za čiji je operativni sustav također objavljena nadogradnja.

Ako koristite Appleove uređaje, ove bi vam informacije trebale biti dovoljno upozorenje da čim prije nadogradite svoj softver (za iPhone i iPad to je verzija 14.5.1) i zaštitite se od potencijalnih hakerskih napada.

Kopirati
Drag cursor here to close