Međunarodni Dan sigurnijeg interneta

Porast govora mržnje i cyber mobinga tijekom pandemije

Uslijed raznih ograničenja nametnutih pandemijom došlo je do porasta korištenja kompjuterskih i mobilnih igara.
Sci-Tech / Internet | 08. 02. 2022. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom međunarodnog Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day) u Beču su objavljeni rezultati nedavno provedene studije o upotrebi interneta.

Uslijed raznih ograničenja nametnutih pandemijom došlo je do porasta korištenja kompjuterskih i mobilnih igara kao i govora mržnje i elektronskog nasilja među mladima.

U periodu od srpnja do rujna 2021. godine korištenje mobilnih igrica je u odnosu na 2019. godinu poraslo za 9 posto, što znači da je tijekom pandemije više od polovine bečkog stanovništva na ovaj način provodilo svoje slobodno vrijeme. Za 50 posto je porasla i kupovina igrica unutar aplikacija kod osoba do 30 godina.

"Mladi ljudi provode mnogo vremena u virtualnom prostoru i često su izloženi govoru mržnje i diskriminaciji. I oni sami šalju poruke mržnje, a pritom nisu svjesni posljedica takvog ponašanja. Stoga su od još veće važnosti informiranje i senzibilizacija djece i mladih o preventivnim mjerama. Internet nije pravni vakuum i pomoć za ovakve situacije postoji", objašnjava zamjenik gradonačelnika Beča Christoph Wiederkehr i gradski ministar za obrazovanje i mlade.

Za mlade uzrasta 13 do 18 godina bečke vlasti su pripremile edukacijske video klipove na temu internetskog nasilja i govora mržnje koji se uz pedagoški popratni materijal koriste i u školama i radu sa mladima.

Safer Internet Day se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina.

Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Kopirati
Drag cursor here to close