Govor mržnje i lažne vijesti

Papa Franjo: Internet je postao mjesto toksičnosti

Istaknuo je kako bi trebalo promicati mir i u digitalnom svijetu, koji je često pun negativnih komentara, govora mržnje i lažnih vijesti.
Sci-Tech / Internet | 27. 07. 2022. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ima službene profile na društvenim mrežama, papa Franjo ih osobno baš i ne koristi. No, to ne znači da ne prati trendove i kako se oni razvijaju.

Stoga se u poruci sudionicima svjetskog kongresa SIGNIS-a (Svjetske katoličke asocijacije za komunikaciju), koji će se održati od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, osvrnuo upravo na društvene mreže i njihov utjecaj na današnje društvo.

Kako prenosi Vatikan News, papa Franjo je istaknuo da internetske stranice medija katkada postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti; stoga je potrebno pomoći mladima rabiti ih s kritičkim osjećajem, razlikujući istinu od laži, dobro od zla, te cijeneći važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje zajedničkoga doma.

Istaknuo je kako bi trebalo promicati mir i u digitalnom svijetu, koji je često pun negativnih komentara, govora mržnje i lažnih vijesti, javlja Zimo.

Revolucija digitalnih medija posljednjih desetljeća pokazala se moćnim sredstvom za promicanje zajedništva i dijaloga unutar naše ljudske obitelji. Naime, tijekom mjeseci blokade zbog pandemije jasno smo vidjeli kako nas digitalni mediji mogu povezati, i to ne samo širenjem bitnih informacija, nego i olakšavanjem samoće zbog izolacije, stoji u poruci koju je papa Franjo uputio sudionicima kongresa.

Osvrnuo se i na brojna etička pitanja koja je uporaba društvenih mreža potaknula, a koja, kako ističe, zahtijevaju mudru i pronicljivu procjenu komunikatorā i svih onih koji se bave autentičnošću i kvalitetom međuljudskih odnosa.

Ponekad, naime, internetske stranice medija postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti, ističe papa te nastavlja kako bi se s tim izazovima trebalo suočiti kroz obrazovanje i suprotstavljanje lažima i dezinformacijama. Mladi bi, ističe papa, trebali razvijati kritički osjećaj kroz učenje o razlikama između istine i laži.

Posebnu je pozornost posvetio onima koji su isključeni iz digitalnog prostora, napomenuvši kako bi trebali digitalnu uključenost učiniti jednim od prioriteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close