O preuzimanju društvene mreže

Musk: Kupovina Twittera nije pitanje novca, već pitanje budućnosti civilizacije

Više puta se javno suprotstavio onom što smatra narušavanjem slobode govora na Twitteru.
Sci-Tech / Internet | 19. 04. 2022. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Multimilijarder Elon Musk tvrdi da njegova namjera da kupi društvenu mrežu Twitter nije pitanje novca, već, kako je izjavio, pitanje budućnosti civilizacije.

Ovo je prošlog tjedna rekao na svjetski poznatoj konferenciji TED - obrazložio je svoju viziju ove društvene mreže. Ocijenio je da bi kupovina bila prekretnica u civilizaciji kojom će Twitter ostati društvena mreža kojoj se vjeruje.

"Ovo nije stvar stvaranja novca. Moj snažni intuitivni osjećaj jeste da je postojanje javnih platformi, kojima se maksimalno vjeruje i koje su veoma inkluzivne, ekstremno važna stvar za budućnost civilizacije", rekao je Musk koji je direktor kompanija Tesla i SpaceX.

Više puta se javno suprotstavio onom što smatra narušavanjem slobode govora na Twitteru.

Za njega ova društvena mreža bi trebala imati algoritme otvorenog koda, a kako bi se povećala transparentnost u moderiranju sadržaja. To bi bila glavna promjena u Twitterovom načinu funkcioniranja.

Prema Muskovim riječima, korisnicima treba biti prepušteno da utvrđuju što im se od sadržaja ne sviđa.

"Ako vam neko koga ne volite može kazati nešto sa čime se ne slažete, onda postoji sloboda govora", dodaje.

Među onima je koji su mišljenja da treba biti vrlo oprezan prilikom odlučivanja da se nekom trajno onemogući korištenje društvenih mreža. Naglasio je da će greške postojati i ako uspije kupiti Twitter. Kako je kazao, svi će ga smatrati krivim za sve, prenosi CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close