Prevara

Jeste li i Vi dobili SMS o 'paketu'? Ne nasjedajte!

Sci-Tech / Internet | 11. 12. 2023. u 15:02 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Sporna poruka

"Vaš paket je stigao u skladište i ne može biti isporučen zbog nepotpune adrese. Molimo vas da potvrdite svoju adresu na vezi", sadržaj je SMS poruke koja je stigla na mobitele brojnih korisnika diljem BiH.

U potpisu poruke je JP BH Pošta, no iz samog sadržaja poruke lako je uočljivo kako je riječ o prevari.

Sumnjivo na prvu 

"Kopirajte vezu i otvorite je u Safari pregledniku da biste dobili najnoviji logistički status", stoji u poruci.

Očito je i kako pošiljatelj nije JP BH Pošta, no kako tvrde naši čitatelji pojedinci su nasjeli te tako ostali bez novca.

Nažalost, nije ovo prvi put da su znak i logotip BH Pošte predmet cyber kriminala, tj. da su zloupotrebljeni od strane neovlaštenih lica koja su pokušavala prevariti korisnike Interneta.

JP BH Pošta javnost je o tim pokušajima obavijestila ranije te na svojoj službenoj stranici tome posvetila čitav odjeljak.

"Najčešće su korištene lažne web adrese koje su bile predstavljene kao domene BH Pošte, a cilj im je bila krađa i zloupotreba osobnih podataka te krađa novca i podataka o bankovnim karticama. S obzirom na to da napadači vrlo brzo nađu nove načine kako bi prevarili korisnike Interneta, imamo potrebu informirati vas o tome kako da prepoznate zloupotrebu vaših podataka na Internetu te kako da se zaštitite od moguće prevare zbog koje nastaju velike štete", priopćili su ranije iz JP BH Pošta.

Prvo provjerite 

Kako ističu, najčešća meta su osobe koje vrše online prodaju ili kupovinu te korisnici društvenih mreža, kojima se nude lažne poruke, e-mail adrese ili lažne web stranice i profili.

Foto: Bljesak.info / Sporna poruka

"Da je riječ o prevari, prepoznajemo na osnovu domene koja nije službena i koju dobro treba provjeriti jer se nekada neznatno razlikuje od službene, a često se zloupotrebljava i službeni logotip tvrtke što dodatno otežava otkrivanje prevare. Međutim, ako ne znate prepoznati da je riječ o lažnim stranicama, ipak siguran znak da je riječ o prevari predstavlja zahtjev da ostavite svoje osobne podatke ili podatke vaših kartica za plaćanje", naveli su ranije.

Ponovili su kako "BH Pošta ne traži svojim korisnicima osobne podatke u smislu broja kartice i druge sigurnosne podatke te je svaki takav pokušaj najvjerojatnije pokušaj zloupotrebe".

"Posebno upozoravamo korisnike najveće platforme za kupovinu i prodaju, OLX.ba te naglašavamo da je jedina opcija plaćanja dostupna za korisnike OLX.ba platforme, plaćanje pouzećem prilikom dostave pošiljke", upozorili su iz BH Pošte te naveli kako imaju samo jednu službenu stranicu.

Kopirati
Drag cursor here to close