Stvoreni preduvjeti

I bh. gameri će morati na doping kontrolu

Koncentracija, brze reakcije kao i smanjeni umor neke su od glavnih stvari zbog kojih će se esport igrači okrenuti dopingu
Sci-Tech / Internet | 22. 04. 2024. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Međunarodna esport federacija uz suradnju s WADA Svjetskom antidoping agencijom donijela prošle godine Antidoping pravila i prihvatila WADA Svjetski antidoping kodeks stvorili su se preduvjeti za provođenje doping kontrola.

Elektronski sport ili esport je ukratko odnosi na natjecanja u videoigrama - platformama na profesionalnom nivou, gdje se igrači natječu u različitim žanrovima sportskih simulacija kao što su nogomet, košarka i drugi.

U novom digitalnom dobu esport je postao jedna od najbrže rastućih industrija, a vrijednost gaming industrije u svijetu prema nekim procjenama iznosi preko 185 milijardi US dolara.

Prema nekim istraživanjima iz oblasti antidopinga konstatirana je je zloupotreba posebno kod ADHD odnosno poremećaja pažnje i hiperaktivnosti te lijekova iz grupe stimulanasa s ciljem da lakše nadvladaju stres, kontroliraju reflekse, ali i brzo reagiraju na promjene na ekranu.

Smatra se da ostale supstance zloupotrebe kao što su kokain i amfetamin, ali i marihuana nisu rijetki u gamingu.

Koncentracija, brze reakcije kao i smanjeni umor neke su od glavnih stvari zbog kojih će se esport igrači okrenuti dopingu

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine se zahvaljuje Esport savezu Bosne i Hercegovine i generalnom tajniku Goranu Kuzmiću na inicijativi i suradnji u realizaciji doping kontrola u esportu s ciljem očuvanja integriteta, fair-playa i čistog sporta.

Esport savez Bosne i Hercegovine je demonstrirao ozbiljan pristup natjecanju, organiziranost te veliku zajednicu igrača, navijača i pratitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close