Sarajevo forever

Gradska uprava traži novac zbog korištenja imena 'Sarajevo' na Facebooku

Gradska Uprava Sarajeva traži novac od administratora Facebook stranice ''Sarajevo forever'', jer u svom nazivu koristi
Sci-Tech / Internet | 19. 01. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administrator stranice ''Sarajevo forever'' tvrdi da je dobio poruke 'prijeteće' od Gradske uprave Grada Sarajeva, jer je u nazivu svoje stranice upotrijebio ime Sarajeva.

Naime u poruci koja je došla u Gradske uprave, navedeno je da se administrator stranice treba sastati s vlastima,  kako bi dogovorili detalje oko administrativnog dijela vođenja stranice, s obzirom da se u nazivu Facebook stranice koristi ime Grada što je kako pišu, direktno nadležnost Gradske uprave po Odluci o upotrebi grba imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

''Ukoliko Vaš odgovor ne uslijedi u roku od sedam dana bit ćemo primorani obratiti se Facebook teamu, ali i reagirati pravnim putem'', navodi se iz Gradske Uprave.

Administrator stranice se sastao sa članovima Gradske uprave Sarajevo gdje su mu pojasnili da svako korištenje imena grada Sarajeva mora platiti.

''Radoznalost me odvela u Gradsku Upravu grada Sarajeva, gdje me je dočekala grupica ljubaznih podobnih "novinara", koji su svoja preteška novinarska pera zamijenili udobnim foteljama. Ljubazno su mi objasnili da ja ne mogu tek tako upotrebljavati ime "njihovog" grada, nego da moram platiti. Moram platiti gradu kojeg već godinama, besplatno, s ljubavi, promoviram na svim kontinentima ove male planete. Moram platiti gradu čiju povijest, objavljujući stare fotografije, pričam svim ljubiteljima Sarajeva, moram platiti zato što govorim o sarajevskim bogomoljama, izletištima, prozorima i fasadama, spominjem olimpijadu, atentat, agresiju na Sarajevo, sarajevske česme i ulice, Miljacku i Ilidžu. S druge strane, ako odete na internetsku stranicu Gradske Uprave grada Sarajeva u rubrici "Znamenitosti grada" nećete naći niti jednu fotografiju ili riječ, u rubrici "Teritorija grada" ništa nećete naći, jer desetljećima nisu bili u stanju definirati što pripada ovom gradu. Rubrika "Stanovništvo"-prazna. Kako da pričaju o stanovništvu kada svaki dan iz "njihovog" grada odlazi na desetine mladih ljudi kojima ponos ne dozvoljava da sagnu glavu i budu podobni stanovnici Sarajeva'', navodi administrator stranice Sarajevo forever.

Administrator je dodao da je sreća što ''ova postava'' nije vladaja u Gradu, jer bi onda i Kemalu Montenu naplatili za pjesmu ''Sarajevo ljubavi moja''.

Administrator je bio u velikoj nedoumici bi li ugasio stranicu ili platio Upravi Grada, no s obzirom da nije zarađivao od stranice, kojom je besplatno promovirao Sarajevo, odlučio ju je ugasiti.

Kopirati
Drag cursor here to close