Navigacija

Google Maps će vam uštedjeti gorivo ili struju odabirom najefikasnije rute

Upute za vožnju uskoro će ovisiti o dodatnim podešavanjima, pa će tako Google Maps zanimati koji tip pogona koristi vozilo, kako bi korisniku ponudio najefikasniju rutu do odredišta.
Sci-Tech / Internet | 08. 09. 2022. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je potvrdio špekulacije koje su se pojavile ranije ovoga ljeta. Službeno je na svojem blogu najavio da će uvesti dodatno podešavanje u aplikaciju Google Maps, koje se tiče tipa pogona kod automobila.

Tako će ovaj navigacijski servis korisnicima moći ponuditi energetski najefikasniju rutu, u ovisnosti o tome voze li automobil na benzin, dizel, struju ili pak neki s hibridnim pogonom.

Navigacijske upute tako će se dodatno moći prilagoditi svakom korisniku, a aplikacija će sugerirati, uz najbržu, i onu rutu u kojoj će se najviše moći uštedjeti.

To će biti korisno svima koji žele uštedjeti skupi benzin ili dizel, ali i onima koji su zabrinuti za doseg svojeg električnog vozila, javlja Zimo.

Ovaj će korisni dodatak biti moguće aktivirati u postavkama same aplikacije, gdje će biti potrebno uključiti funkciju preferiranja energetski efikasnih ruta, a potom će se moći odabrati i tip pogona na vozilu.

Sve ostalo odradit će Google, zajedno s procjenom uštede za svaku predloženu rutu. Kalkulacije se u pozadini odvijaju i uz pomoć strojnog učenja, na temelju vožnji koje vozači inače odrađuju na pojedinim cestama.

Najavili su i kako će za vozače električnih vozila unutar Google Mapsa biti dostupne i dodatne informacije o lokacijama punjača za takva vozila, ali i njihovom tipu, snazi i trenutačnoj zauzetosti.

Nove opcije puštene su u javnu nadogradnju ovoga tjedna, a u narednim će tjednima ažuriranje biti dostupno na području 40-ak europskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close