Sloboda bradavicama

Gole grudi mogu na Facebook

Goli prosvjednici - i muškarci i žene - održali su prosvjed ispred sjedišta Facebooka u New Yorku 2020. godine zahtijevajući promjenu pravila o golim grudima.
Sci-Tech / Internet | 19. 01. 2023. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meta, kompanija u čijem su sastavu Facebook i Instagram, napokon je odlučila 'osloboditi bradavice' i to nakon preporuke nadzornog odbora koji smatra da su zabranom objavljivanja fotografija golih grudi prekršena ljudska prava žena, transrodnih i nebinarnih osoba, piše Daily Mail.

Odbor se u svojoj preporuci usredotočio na dva slučaja u kojima je Instagram zabranio objave jedne transrodne i jedne nebinarne osobe koje su pozirale u toplesu kako bi podigle svijest o dobro odrađenim operacijama i pritom nisu prekrile bradavice.

Goli prosvjednici 

U svojem priopćenju, odbor je kazao da se stara politika temeljila na binarnom pogledu na spol i razlikovanju između muških i ženskih tijela, zbog čega su pravila o otkrivanju bradavica nejasna za one koji se ne identificiraju kao žene, prenosi Jutarnji list

Dodali su i da je zabrana imala utjecaj i na žene, koje su se dugo borile za deseksualizaciju slika golih grudi i tvrdile da je nepravedno što je muškarcima dopušteno dijeliti slike svojih golih grudi, a njima nije.

Goli prosvjednici - i muškarci i žene - održali su prosvjed ispred sjedišta Facebooka u New Yorku 2020. godine zahtijevajući promjenu pravila o golim grudima.

Odbor koji djeluje neovisno iako ga financira Meta, rekao je da se politika tvrtke o golotinji temelji na binarnom pogledu na spol, zbog čega nije jasno kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe.

Oslobodite bradavice

Facebook i Instagram našli su se 2013. godine na udaru kritika zbog uklanjanja slika žena koje doje, ali platforme su se ispričale zbog 'pogreške' i rekle da potiču takve slike na svojim platformama.

O objavama iz 2021., odnosno 2022. koje su pokrenule slučaj, kažu: 'Nadzorni odbor smatra da uklanjanje ovih objava nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrijednostima ili odgovornostima vezanim uz ljudska prava. Ovi slučajevi također naglašavaju temeljne probleme Metine politike'.

"Nejasno je kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe te se od recenzenata zahtijevaju brze i subjektivne procjene spola i roda", rekao je odbor.

Nova politika koja dopušta objavljivanje slika golih grudi dugo se pripremala.

Godine 2016. žene su prosvjedovale u sklopu pokreta 'oslobodite bradavice' kako bi deseksualizirale slike golih grudi, jer se znalo događati da su slike žena koje doje cenzurirane ili označene kao golotinja.

Kopirati
Drag cursor here to close