Zaštita korisnika

Facebookova zviždačica osniva tvrtku za nadoknadu štete od društvenih mreža

Ovim projektom se nadaju i da će društvene mreže biti odgovorne za štetne prakse.
Sci-Tech / Internet | 26. 09. 2022. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookova zviždačica Frances Haugen pokreće neprofitnu organizaciju kojom želi tražiti rješenja za štete koje nanose društvene mreže, sa ciljem da ih učini zdravijim prostorom.

Bivša menadžerica proizvoda u Facebooku Frances Haugen dospjela je na naslovnice prošle godine nakon što je iznijela tisuće internih dokumenata za koje je rekla da detaljno opisuju propuste kompanije Facebook da zaštiti tinejdžerke na Instagramu, kao i one koje se tiču suzbijanja dezinformacija o cjepivima.

Iz Facebooka je rečeno kako se ne slažu s ovom njenom karakterizacijom, prenosi Media.ba.

Neprofitna organizacija “Beyond the Screen” koju pokreće Haugen stvorit će, prema pisanju Reutersa, otvorenu bazu podataka za dokumentiranje načina na koje velike tehnološke kompanije ne ispunjavaju svoje ''etičke obaveze prema društvu'' sa iznošenjem mogućih rješenja.

Ovim projektom se nadaju i da će društvene mreže biti odgovorne za štetne prakse.

Udružit će se s Project Liberty, organizacijom koja radi na izgradnji novog operativnog protokola za društveno umrežavanje, i sa organizacijom Common Sense Media, koja se zalaže za siguran medijski sadržaj za djecu.

Novine Politico su prvi put objavile njene planove za neprofitnu organizaciju u lipnju 2022. Haugen je tada kazala kako je prije onoga što je otkrila ''svatko od nas mogao vidjeti samo ono što je bilo na vlastitom ekranu''.

''Ono što se promijenilo s otkrivanjem je da sada znamo što se događa izvan naših ekrana. To je promijenilo kalkulacije o tome kako svi pristupamo ovim kompanijama'', navela je.

Govoreći o prvobitnim planovima za neprofitnu organizaciju koju pokreće kazala je kako se njome između ostalog želi pomoći odvjetnicima koji uzimaju slučajeve koji su vezani za kompanije društvenih mreža da stvori metriku koja će investitorima pokazati kako te kompanije održavaju sigurnost korisnika.

Projekt koji je pokrenut u petak će takođe objediniti stručnost akademika, parničara i tehnologa koji proučavaju štetu koju nanose društvene mreže te će raditi i na identificiranju najboljih praksi odvraćanja.

Inicijativa će biti urađena u suradnji sa Projektom Liberty, koja nastoji ''transformirati način na koji internet funkcionira'' i ''stvori pravedniju digitalnu ekonomiju''.

Kopirati
Drag cursor here to close