Cambridge Analytica

Facebook se nagodio sa tužiteljima u najvećoj aferi curenja osobnih podataka

Curenje podataka prije nekoliko godina naštetio je ugledu Facebooka, a kako mu ne bi štetilo dalje, odlučili su ući u izvansudsku nagodbu s tužiteljima.
Sci-Tech / Internet | 29. 08. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudska tužba protiv Facebooka zbog curenja podataka u skandalu poznatom kao Cambridge Analytica, u SAD-u traje već nekoliko godina.

Skupina korisnika ove društvene mreže tužila ih je još 2018. godine, tvrdeći da su im povrijeđena prava na privatnost, jer je Cambridge Analytica uspjela s Facebooka izvući daleko više podataka nego što bi to trebalo biti dozvoljeno.

Facebooku je ovaj skandal značajno narušio ugled, pogotovo jer su podaci o više od 87 milijuna korisnika upotrebljavani za manipulaciju u političke svrhe.

Sud je u ovom procesu očekivao da se sljedećeg mjeseca pred njime pojave prvi čovjek Mete i Facebooka Mark Zuckerberg, kao i donedavna operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg.

No, baš u pravo vrijeme kako bi se ta svjedočenja izbjegla, stiže vijest o izvansudskoj nagodbi. Meta/Facebook i tužitelji uspjeli su dogovoriti da će međusobne probleme riješiti izvan suda, prenosi Bug.

U spisu se navodi da je dogovor postignut "u principu" te da strane imaju 60 dana da ga finaliziraju i podnesu u pisanom obliku.

Mnogi smatraju kako će Meta platiti određenu odštetu tužiteljima, upravo kako bi izbjegla daljnje povlačenje po sudu i medijima.

Drugim riječima, ova nagodba, ma kako skupa bila, mogla bi biti manevar kojim bi se izbjeglo da Zuckerberg i Sandberg satima javno iznose detalje o ovom skandalu. Financijski i drugi detalji nagodbe za sada nisu poznati.

Možda ćemo više o njima doznati krajem listopada, kada ističe rok za postizanje dogovora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close