Zaštita podataka

EU organizacije najavljuju nove tužbe zbog Googleovog praćenja lokacije

Glavna direktorica Europske organizacije potrošača Monique Goyens iznijela je pritužbe u izjavi na službenoj stranici BEUC-a:
Sci-Tech / Internet | 03. 12. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije za prava potrošača diljem europske regije najavile su tijelima nadležnim za zaštitu podataka u vezi Googleovog praćenja lokacije navodeći da se time krši Opća uredba za zaštitu podataka (General Data Protection Regulation GDPR), objavio je Nacionalni CERT.

BEUC (The European Consumer Organisation), krovna organizacija koja okuplja 43 europske organizacije potrošača, izjavila je da će Norveška, Nizozemska, Grčka, Češka, Slovenija, Poljska i Švedska, uložiti pritužbu.

Pritužba se temelji na izvještaju Norveškog vijeća za potrošače (Forbrukerrådet) naziva Every Step You Take koji objašnjava što Google radi i zašto oni misle da to krši europske zakone o zaštiti privatnosti.

Glavna direktorica Europske organizacije potrošača Monique Goyens iznijela je pritužbe u izjavi na službenoj stranici BEUC-a:

''Googleova glad za podacima je poznata, ali intezitet s kojom zavarava svoje korisnike kako bi pratio i zaradio na svakom njihovom koraku je iznenađujuća. Google ne poštuje temeljna načela GDPR-a, kao što je obveza korištenja podataka na zakonit, pravedan i transparentan način“.

Izvještaj detaljno istražuje aktivnosti Googleovog praćenja lokacije. Google prati korisnike njegovih usluga na dva načina: putem povijesti lokacija (Location History) i aktivnosti na internetu i aplikacijama (Web & App Activity).

Opširnije na linku

Kopirati
Drag cursor here to close