Oprezno

Dijeljenjem objave na Instagramu ne pomažete Ukrajincima

Sci-Tech / Internet | 25. 02. 2022. u 09:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: News Text Area / Dijeljenjem objave na Instagramu ne pomažete Ukrajincima 

Sukob u Ukrajini izazvao je lavinu kako medijskih tako i osobnih objava korisnika društvenim mreža.

U najboljoj namjeri, korisnici dijele sadržaj čija bi se istinitost dala propitkivati.

Brojni građani BiH su tijekom jučerašnjeg dana na svojem Instagram profilu podijelili objavu za prikupljanje novca za Ukrajinu.

Objava "Help save Ukraine" navodi kako će za svako dijeljenje sadržaja na svojem profilu donirati 0,01 dolar, a na objavi je navedeno kako je do 19:00 sati u četvrtak prikupljeno gotovo 558.438,76 dolara.

Foto: Screenshot / Objava Help save Ukraine

Također, korisnicima je ponuđena i opcija da doniraju svoj novac na što se nemali broj i odlučio. Kao kreator je navedena stranica 'Plant A Tree' koja se više puta spominjala kao 'problematična', a koja na svojem Instagram profilu ima milijun pratitelja.

Brojni korisnici su zbunjeni, a upozorenja pristižu sa svih strana. Naime, stranica koja stoji u opisu profila je nedostupna.

Foto: Screenshot / Web stranica 

"Svaka objava daje nam više pregleda. Više pregleda, znači da ćemo prodati više ogrlica. Prihod od ogrlice potom se donira u svrhu kampanje", objasnili su tijekom jedne od ranijih kampanja s Instagram profila 'Plant A Tree'.

Pojašnjeno, svojim dijeljenjem objave "Help save Ukraine" korisnici ne pomažu ljudima Ukrajine nego promoviraju spornu stranicu. Također, drugim društvenim mrežama šire se raznorazne akcije prikupljanja novca za Ukrajinu i njezine stanovnike čiji su računi i namjere potpuno nepoznate.

Podsjetimo, samo nekoliko mjeseci ranije društvenim mrežama se širila akcija "We'll plant 1 tree for every pet pic sticker". Korisnici su mahom dijelili fotografije svojih ljubimaca, a kasnije je dokazano kako nijedno drvo nije posađeno.

Situacija se ponavlja, ali ovaj put nije toliko bezazlena.

Svi korisnici koji žele donirati pomoć za Ukrajinu trebali bi se uvjeriti da to učine u provjerenim i priznatim organizacijama jer postoje ljudi koji su ovu krizu odlučili unovčiti. 

Kopirati
Drag cursor here to close