Prevara

Naivna BiH: Lažni bankar obećavao poklone i skidao novac

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta, a novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama…
Vijesti / Crna Kronika | 15. 12. 2021. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac čiji su inicijali D.M. (24) iz Sarajeva uhićen je zbog sumnje da je, predstavljajući se kao bankar skidao s računa novac, te tako počinio 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara na području Srednjobosanskog kantona.

S ciljem sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona upozoravala je građane u više navrata o učestalim internet prevarama, navodeći i sam način vršenja tih prevara, objavljeno je iz kantonalnog MUP-a.

"U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti računalnog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 krivičnih djela internet prevare", ističe se u priopćenju.

Navedeno je kako je u proteklom periodu na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno više ovih krivičnih djela, kojima je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica - broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice, kako bi im banka uplatila novčani poklon bon.

Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta, a novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele BiH, odakle je podizao taj novac.

U suradnji s nadležnim Kantonalnim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu koje koristi osumnjičeni D.M. i tom prilikom su pronađeni plinski pištolj, mobilni telefon, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close