Tuzla

BiH: Studenti napravili aplikaciju koja upozorava na blizinu miniranog područja

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja
Sci-Tech / Internet | 04. 04. 2018. u 20:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja predstavljena je danas je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu (RGGF), a u povodu 4. travnja, Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protuminskom djelovanju.

Ovaj dan važan je za Bosnu i Hercegovinu koja je i dalje najzagađenija minama u Europi. U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana.

Studenti RGGF-a Lejla, Mirsad i Nermin, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem koordinata svojim roditeljima i BH MAC-u, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja.

Nakon dva i pol mjeseca rada, odlučili su je predstaviti prilikom obilježavanja Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protuminskom djelovanju.

''Aplikacija radi na principu GPS lociranja. Usporedi lokaciju korisnika aplikacije s naznačenim sumnjivim minskim mjestima i uspoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta'', pojasnio je jedan od studenata koji su sudjelo u izradi ove aplikacije, Nermin Mešić.

Studentima je predstavljen i novi master program "Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protupožarni inženjering".

''Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu s normama iz ove oblasti, a prilagođen našim potrebama. Jedna od potreba, specifična za Balkan, je upravo zaštita od mina i neeksplodiranih minskih sredstava'', kazao je izvanredni profesor na RGGF Tuzla Rijad Šišić.

Novi master krenut će od sljedeće akademske godine, što je kvaliteta više u obrazovanju na ovoj ustanovi.

Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju.

Kopirati
Drag cursor here to close