Novi zakon

Država objavila rat 'trolovima'

''Internetski svijet ne bi trebao biti divlji zapad gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno hodaju okolo i mogu naštetiti ljudima'', kazao je australski premijer.
Sci-Tech / Internet | 28. 11. 2021. u 12:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada država počne kažnjavati za objave na društvenim mrežama

Australska vlada uvest će novi zakon kojim se društveni mediji prisiljavaju da "demaskiraju" anonimne korisnike koji objavljuju uvredljive komentare ili ih natjeraju da plate kazne za klevetu ako to nisu u mogućnosti ili odbijaju učiniti.

Nova inicijativa nastoji definirati divove društvenih medija kao izdavače, čineći ih odgovornima za sadržaj koji generiraju korisnici na svojim platformama, kao i uvođenje posebnih mehanizama putem kojih svako može podnijeti žalbu i zahtijevati uklanjanje objave ako misli da se klevetani, maltretirani ili uznemiravani, objavio je premijer Scott Morrison tijekom televizijskog brifinga u nedjelju.

- Internetski svijet ne bi trebao biti divlji zapad gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno hodaju okolo i mogu naštetiti ljudima - kazao je.

Ako platforma odbije izbrisati uvredljiv sadržaj, sud joj može naložiti da otkrije identitet anonimnog komentatora. U slučaju da firma ponovno odbije ili ne može identificirati trola - tada će se smatrati konačno odgovornom i morat će platiti sve nastale kazne.

- Slobodnom govoru nije dopušteno kukavički se skrivati u vašem podrumu, klevetati i anonimno uznemiravati ljude i pokušavati uništiti njihove živote. U slobodnom društvu kao što je Australija gdje cijenimo našu slobodu govora, ona je slobodna samo kada je u ravnoteži s odgovornošću za ono što kažete - rekao je Morrison.

Kopirati
Drag cursor here to close